Noord & Zuid is het tijdschrift van het Vlaams-Nederlands genootschap voor taal en cultuur, de Orde van den Prince. Het ontstond in 2018 uit een vroegere nieuwsbrief, verschijnt twee maal per jaar (resp. in maart en september) en brengt uitsluitend thematische nummers. Noord & Zuid richt zich niet meer alleen tot de ruim drieduizend leden, maar tot iedereen in de Lage Landen met een warm hart en belangstelling voor (Nederlandse) taal en cultuur.

Elk nummer van Noord & Zuid brengt in achtenveertig pagina’s een tiental artikelen geschreven door vakexperts in een voor een breed publiek toegankelijke taal. Naast een boeiende en eigentijdse inhoud bevat elk nummer enkele pentekeningen van Anne van Herreweghen, beeldend kunstenaar, o.a. bekend van haar schrijversportretten (destijds in Vrij Nederland) en boekillustraties.

Wist je dat?

  • Noord & Zuid met een oplage van ruim 3000 exemplaren niet alleen een der ‘grootste’ algemeen-culturele tijdschriften in de Lage Landen is, maar ook door heel wat Nederlandstaligen elders in de wereld gelezen wordt?
  • ieder nummer van Noord & Zuid met een kaderartikel begint: een artikel dat de lezer aan het denken zet en hem een algemeen kader biedt waarin de andere artikelen kunnen geplaatst worden? Zo schreef bijv. literatuuronderzoekster Kila van der Starre het stuk ‘Poëzie in het wild’ als kaderartikel voor het nummer Muurgedichten – over poëzie in de publieke ruimte.
  • naast goede artikelen Noord & Zuid ook altijd goede poëzie bevat? Het nummer over Rituelen (maart 2021) bevat gedichten van Jean Pierre Rawie, Nicanor Parra, Willem Thies en Charl-Pierre Naudé.
Cover Noord & Zuid Artificiële Intelligentie

Praktisch

Meer weten? Abonneren? Neem dan contact op met Willy Martin: willy.j.r.martin@outlook.com.

Uit Noord & Zuid

Longread
Longread
Longread
Longread
Longread
Longread
Longread