Drie studenten verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven brengen de universiteitsbibliotheek op een unieke manier tot bij het publiek. Ze wisten de bibliotheek in het bekende computerspel Minecraft na te bouwen en er enkele oude drukken in tentoon te stellen, zodat geïnteresseerden op een heel nieuwe manier de bibliotheek kunnen bezoeken.
Dit project werd verwezenlijkt door drie studenten – Nils Fallein, Eva Hens en Sébastien Hertsens – die verbonden zijn aan de opleiding geschiedenis aan de KU Leuven. Het project is dan ook bedacht voor het vak Publieksgeschiedenis, gedoceerd door Elwin Hofman, waar ze op een originele manier geschiedenis en erfgoed bij het publiek moeten krijgen.
Daarom bouwden ze in het bekende computerspel Minecraft de Leuvense universiteitsbibliotheek na. Minecraft is een spel dat in alle uithoeken van de wereld gespeeld wordt. Hierdoor kan iedereen over de hele wereld (met een Minecraftaccount weliswaar) een kijkje komen nemen in de virtuele bibliotheek.
De studenten hebben getracht zowel de buitenkant als de belangrijkste delen van het interieur zo goed mogelijk na te bouwen. Enkele voorbeelden zijn de toren, de inkomhal, de welbekende traphal en nog veel meer.
In de bibliotheek werden ook enkele oude drukken tentoongesteld op de zogenaamde ‘lecterns’ (te vergelijken met een lessenaar). De bezoekers kunnen hier de oude drukken lezen, door de boeken bladeren en zelfs virtueel de boeken vastpakken.
In de inkomhal van de bibliotheek wordt er een kleine geschiedenis van de Katholieke Universiteit Leuven en haar universiteitsbibliotheek geschetst.
Wie vertrouwd is met de geschiedenis van de universiteit, weet dat haar bibliotheek in de Naamsestraat tijdens de Eerste Wereldoorlog het doelwit werd van een Duitse aanval. Door deze aanval zijn heel wat boeken verdwenen, boeken met een hoge historische waarde. Hierna werd de universiteitsbibliotheek die wij nu kennen gebouwd, maar ook deze bibliotheek ontsnapte niet aan het allesvernietigende vuur tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het idee om een digitale bibliotheek te maken waarin verschillende oude drukken tentoongesteld worden, zou een manier kunnen zijn om deze oude drukken te bewaren op een bijna onverwoestbare plaats.
Het project is ook een perfect alternatief voor bibliotheken en collecties in het kader van de huidige pandemie. Vanwege COVID-19 werden bibliotheken en musea gesloten en fysieke toegang was dus niet altijd mogelijk. De mogelijkheid om gedigitaliseerde alternatieven te raadplegen, is er niet altijd. Vaak is het voor het publiek ook niet eenvoudig om dergelijke digitale collecties en schriften terug te vinden, met ons project verlagen we de drempel om deze collecties te bezichtigen.
In de eerste plaats is er de accuraatheid van de Universiteitsbibliotheek, die oude bekenden helpt indien ze ons project bezoeken. Daarnaast zal er duidelijkheid geschept worden in de digitale bibliotheek door bordjes te plaatsen met informatie over waar welke collecties of boeken te vinden zijn.
De bibliotheek staat op de algemene website planetminecraft.com. Wanneer je op deze website zoekt naar University Library of Leuven, word je naar de plek geleid waar je de bibliotheek kunt downloaden en bekijken in de wereld van Minecraft.
Let wel dat je het spel Minecraft aangekocht moet hebben als je de universiteitsbibliotheek wilt bekijken. Als je geen account hebt, kun je misschien het account lenen van iemand die wel een account heeft om de bibliotheek alsnog te bekijken.
Benieuwd naar wat er nog meer werd geschreven?