2023-4

In bed met een dichter? Dat kan zomaar in poëziehotel Surplace in Bever. Net op de taalgrens, niet ver van Brussel, vind je in de schaduw van de kerk een apart hotel waar alles draait om gedichten. Hier kan je terecht voor een rendez-vous met de dichtkunst, hier wordt met veel liefde poëzie bedreven.

Hoe vaak niet zijn hotels onpersoonlijke doorgangsplaatsen? Dat is hier helemaal anders. Surplace heeft een ziel, naar Surplace wil je terugkeren en eigenlijk wil je er stiekem gewoon blijven. Bezieler is Johan Vriens, die in het nabijgelegen oude klooster samen met zijn echtgenote Sofie al jaren de bed and breakfast Rosario uitbaat. Niet zomaar een B&B, maar een stilteplek waar je ondergedompeld wordt in kunst en cultuur. Er is een gezellige zitplaats met goed gevulde boekenkasten – ‘een B&B zonder boeken is ondenkbaar’, zegt Johan – in de voormalige kapel worden concerten georganiseerd en overal stuit je op dichtregels.

Het begint al buiten aan de poort met prachtig in steen gehouwen gedichten, maar ook in de tuin en op de ramen van de pandgang vind je verzen, op de deur van de frigo heeft dochter Louïse zich laten gaan met koelkastpoëzie, en zelfs in het toilet bij de spiegel kan je op poëtische wijze je handen wassen. Johan en Sofie willen mensen in aanraking brengen met mooie woorden, zoveel is duidelijk. Stilte, bezinning, een gewijde sfeer, en poëzie – het zijn de ingrediënten voor een bijzondere ervaring.

Maar daarmee was de poëtische droom van Johan en Sofie nog niet helemaal vervuld en dus openden ze zo’n vijf jaar geleden in een van de oudste huizen van Bever ook nog Surplace. Eerder was dat een drukkerij, een postkantoor, een café en een duivenmelkerij. Nu is het een volledig ecologisch verbouwd gezellig hotelletje, waar poëzie niet alleen opduikt op onvermoede plekken, maar alomtegenwoordig is. 

Ook hier een woonkamer vol boeken en bundels, op het salontafeltje slingert Poëziekrant. Johan: ‘Mensen gaan in hun keuze van wat ze lezen af op wat ze tegenkomen. De vraag is natuurlijk: hoe oriënteer je je in een oververzadigde boekenmarkt? Daarvoor heb je gidsen nodig. Net zoals een goeie boekhandel die functie vervult, willen wij dat hier doen. Mensen nemen hier een bundel vast en gaan gedichten lezen, iets wat ze thuis zelden doen. Sommigen raken zelfs geïnspireerd! Af en toe laat iemand een zelfgeschreven gedicht achter na haar of zijn verblijf.’ Sofie vertelt een heerlijke anekdote over die keer dat een groep vrijgezellen een arrangement had geboekt: een overnachting met een lezing over sprookjes. ‘Omdat de auteur die de voordracht zou geven verhinderd was, viel Paul Bogaert in. Een dichter!?! Met frisse tegenzin kwam het gezelschap luisteren… maar aan het einde van de avond waren wel alle bundels verkocht.’

Die missie om mensen naar goede literatuur te leiden houdt niet op bij het ter beschikking stellen
van een bibliotheek. Ook in de comfortabele hotelkamers is er volop poëzie. Elk van de deuren draagt de naam van een dichter – Charles Ducal, Eva Gerlach, Luuk Gruwez, Miriam Van hee, Geert Van Istendael, Roland Jooris, Marc Tritsmans, en Koen Stassijns & Ivo van Strijtem. In het nachtkastje geen Bijbel, maar het verzameld werk van de auteur naar wie de kamer is genoemd. Hier kan je dus gewoon in bed duiken met een dichter! Maar er is meer, want elke kamer herbergt ook een uniek gedicht, telkens met de titel ‘Surplace’, op aanvraag geschreven door de naamgever van de respectieve kamer. In de grote zolderruimte, de kamer van Van Strijtem en Stassijns, zijn er zelfs twee gedichten te vinden: een van elk van hen, want hoewel zij heel vaak samenwerkten, samen één gedicht schrijven deden ze niet. Dat is natuurlijk gewoon een extra cadeautje voor de gasten, want zo heb je twee gedichten en twee oeuvres voor de prijs van één overnachting. Ook het gedicht op de Van Istendael-kamer is speciaal: hij is de enige die in zijn vers zowel Nederlands als Frans verwerkt heeft.

Overigens heeft elk van de dichters ook daadwerkelijk in haar of zijn kamer gelogeerd, en bijna
allemaal hebben ze na die nacht hun gedicht nog herschreven. En er zijn ook dichters die blijven terugkeren. Als Gerlach op weg is van of naar Frankrijk maakt ze hier steevast een tussenstop; Ducal is zelfs kind aan huis in Surplace. Zijn eenpersoonskamertje is het kleinste van het hotel, maar als hij zich wil concentreren of iets wil afwerken, komt hij graag daar logeren. Om maar te zeggen hoe inspirerend deze plek wel is. ‘Eigenlijk zouden we veel meer kamers moeten hebben om meer dichters te kunnen eren en aan de mensen te leren kennen’, zegt Johan, die nog bruist van de ideeën om poëzie bij de mensen te brengen. Op de buitenmuren van de hoteltuin worden strakjes gedichten aangebracht, in de tuin is een soort ‘klaagmuur’ waarin je briefjes met poëtische invallen kan stoppen en er zijn plannen voor een eethuisje waar het dagmenu voorzien zou worden van een gedicht van de dag.

Surplace is een bijzonder hotel omdat de rust er indrukwekkend is, de bedden er heerlijk zijn en
de zelfgemaakte koekjes van gastvrouw Sofie geweldig smaken, maar vooral omdat de poëzie er
huist. Voor de poëzielezers onder ons: dat is niet alleen figuurlijk bedoeld, maar heel letterlijk te nemen.

Wedstrijd!

Poëziehotel Surplace lanceert een wedstrijd! Wie het beste gedicht schrijft met als titel ‘Surplace’ kan 1000 € winnen. Meer info binnenkort op de site van het hotel en via www.poeziecentrum.be

Surplace (Poëziehotel)

Plaats 44, 1547 Bever
Info, prijzen en boekingen via https://www.surplace.be/

ACTIE: boek gedurende de zomer (tot eind augustus) in het Surplace met de code ‘Poëziekrant 2023’ en ontvang bij uw verblijf een glaasje bubbels en een poëtisch verrassingspakket.

Rosario (klooster)

Poreel 10A, 1547 Bever
Info, prijzen en boekingen via: https://www.rosario.be/