Het zat eraan te komen dat de peetouders eens voor dezelfde tekst gingen vallen. En dat is bij dezen gebeurd! Zowel Lies Gallez als Esohe Weyden kozen ‘Zoekgeschiedenis’ van Marloes van der Singel als een van hun twee favoriete teksten uit #41 Gêne. Lees hieronder waarom.
Esohe: “Ik heb slechts twee woorden nodig om dit gedicht te beschrijven: hoe herkenbaar. Maar ik wil graag meer woorden toevoegen, zoals eerlijk, transparant, gedurfd en verfrissend. Ik ben zelf iemand die continu veel vragen stelt en niet kan rusten zonder een antwoord. Letterlijk. Ik zou midden in de nacht mijn gsm erbij kunnen halen om een stomme vraag te googelen. Of regenwormen kunnen huilen zou nu éxact een voorbeeld kunnen zijn. Zalig. Ik hou ervan hoe de opzoekingen in dit gedicht niets met elkaar te maken hebben maar ergens ook weer wel. Marloes van der Singel maakt chaos samenhangend en durft ook de taboe rond onze – soms gênante – zoekgeschiedenis te doorbreken. Op het einde doet ze wat we nooit zouden toegeven, maar wat we allemaal ooit wel eens hebben gedaan: ze googelt zichzelf. Geniaal.”
Lies: “Dit gedicht viel me onmiddellijk op door de bijzondere lay-out, maar ook door de humoristische toon die al van regel één gezet wordt. Tegelijkertijd biedt het gedicht een venster op ons online leven dat we vaak zo vanzelfsprekend nemen. Het belicht iets met een vette knipoog. Er staat geen regel te veel. De tekst is lekker springerig, maar het past ook bij de vorm die gekozen is. Het past bij hoe wij online zoeken. Vorm en inhoud sluiten naadloos bij elkaar aan. Het lijkt me een soort goed gestructureerde of modernere vorm van stream of consciousness. Nu ik dit las, kijk ik uit naar meer van Marloes van der Singel. Wat een geweldige ontdekking is dit.”
Marloes van der Singel (°1982, Weststellingwerf) schrijft korte verhalen en gedichten die onder meer gaan over drijvende mieren, kattencafés, Hubba Bubba en kwijtraken wat je lief is. Eerder werk werd o.a. gepubliceerd in Op Ruwe Planken, Tijdschrift Ei, De Optimist, MUGzines en het festivalmagazine van Dichters in de Prinsentuin. In 2020 werd ze genomineerd voor de Rob de Vos-poëzieprijs. Wanneer ze niet schrijft, loopt ze het liefst op blote voeten door de bossen in de omgeving waar ze opgroeide.
Schaf je dan een papieren exemplaar aan van #41 Gêne! Dat kan via onze webwinkel of in een van deze boekhandels. Of word abonnee, dan krijg je automatisch #41 Gêne toegestuurd als welkomstexemplaar. Dat is meteen ook de beste manier om ons te steunen.