Verliest de ster stilaan zijn glans? Is sterrencultus nog van deze tijd? In het zesde nummer van filmmagazine Humbug kijken schrijvers en illustratoren naar de ‘reputatie’ die acteurs vandaag nog genieten. Van klasbakken die verloren lopen in een universum vol stripfiguren en schurken die zich in de schaduw van roem verschansen tot Tom Cruise, de (kleine) man die weet wat larger than life is.
De filmwereld maakt sterren van ordinaire stervelingen. Niet het acteervak spreekt tot de verbeelding, wel de faam waarmee het komt. Ze belanden er in een wereld van glitter en glamour die makkelijk verblindend kan werken. Voor buitenstaanders krijgt zo’n leven in de spotlights toch al snel iets van een onwerkelijke droom.
Maar dromen waren al bedrog lang voor dat zo bedenkelijk bezongen werd. Hollywood heeft nooit een geheim gemaakt van de wispelturigheid van roem: je kunt zo van je sokkel duikelen. Zelfs zonder misstap blijft zo’n leven heel erg tijdelijk. Denk maar aan de Bette Davis-klassieker All about Eve, die liet zien hoe inwisselbaar filmsterren uiteindelijk zijn. Je zal maar denken dat je zo goddelijk en uniek bent dat het jou niet kan overkomen. Dat moet ook Davis zelf gedacht hebben. Ze was ‘al’ een veertiger en daarmee te oud om nog een echte ster te kunnen zijn. En dan bewees ze in die rol dat ze dat toch nog was, al smaakte het toen al bitter.
Faam is niet alleen tijdelijk, het komt ook tegen een prijs. De afgelopen jaren maakte een nieuwe generatie biopics opgang. Ze speuren naar de mens die schuilgaat achter de mythe, en nog het vaakst zijn vrouwelijke iconen het onderwerp. Denk maar aan Marilyn Monroe in Blonde. De blik die deze films op roem werpen werkt ontnuchterend. Je zal maar een ster wezen.
In hoeverre vind je vandaag trouwens nog sterren van zulk kaliber? Dat aloude larger than life-aura ligt niet meer voor de hand. En de grootste budgetten, die gaan tegenwoordig naar films die producten zijn. De macht is die van het kapitaal en niet die van de ambacht. Het maakt acteurs meer inwisselbaar. Kijk maar naar hoe superheldenfilms hen inzetten. Het personage van stripverfilmingen is belangrijker dan wie de rol speelt. Is Tom Cruise de laatste acteur die zijn personage overstijgt? Is hij de laatste ster?
Vast staat dat er al langer dan vandaag gereflecteerd wordt over het sterrendom en faam. Nouvelle vague-iconen Jean-Luc Godard en François Truffaut hadden destijds al hun eigen kijk op Hollywood en hoe het de allergrootsten aldaar verging. Die etaleerden ze respectievelijk in Le mépris en La nuit Américaine. Brigitte Bardot en Jacqueline Bisset lieten ze een parodie op de filmster spelen. Maar de Europese filmwereld waar ze deel van uitmaakten ging evenmin vrijuit.
‘De grens tussen beroemd en berucht is vervaagd’, merkt filmmaker Brady Corbet dan weer op verderop in dit nummer. ‘Schurken en helden krijgen nu evenveel schermtijd.’ Het beste bewijs vormen natuurlijk de snoodaards die populaire films bevolken. Van Freddy Krueger en James Bond-schurken tot Darth Vader. Opmerkelijk is dat uitgerekend hun faam veel langer dan een kwartier kan duren. Een kwade inborst is duidelijk ergens goed voor.
Zo blijft faam een mateloos fascinerend fenomeen. Wie we op handen dragen, onthult veel over onszelf. Of dat revelerend dan wel ontluisterend is, laten we in het midden.