De potloden zijn gescherpt, de vergrootglazen gepoetst, de oren gespitst. Meer nog, de vragenbrochures liggen al te wachten op hun nieuwe eigenaar. Met andere woorden: de Zomerzoektocht staat voor de deur! Om je helemaal klaar te stomen voor je bezoek aan Aarschot, Langdorp en Gelrode, laat sportanker en Zomerzoektocht-ambassadeur Maarten Vangramberen je alvast kennismaken met zijn favoriete plekken in de streek.

Het Gasthuis

Het huidige culturele centrum speelt al sinds het begin van zijn leven een grote rol in Maartens leven. Letterlijk zelfs, in 1978 werd hij er geboren. “Het Gasthuis vervulde toen nog de functie van woon-zorgcentrum, waaraan een kraamkliniek was gekoppeld uit de tijd dat er ook nog een ziekenhuis was. Ik moet een van de laatsten zijn die daar geboren is, want kort daarna kreeg de hele Gasthuissite een make-over.” Het cultureel centrum, de stedelijke bibliotheek en het Stedelijk Museum vonden er onderdak. “De Gasthuiskapel doet sinds de vernieuwing van de site dienst als multifunctionele ruimte voor tentoonstellingen en optredens. In de kapel ben ik nog misdienaar geweest, maar ik kwam er sowieso al vaker omdat mijn moeder in het voormalige woonzorgcentrum werkte. Met mijn zus hielp ik regelmatig om de bewoners in een rolstoel van en naar de mis in de vroegere kapel te brengen.”

De Sint-Pieterskerk in Langdorp

“Langs de Demer is het mooi wandelen”, vertelt Maarten. “Af en toe ga ik er met mijn ouders naartoe, om dan tot aan de Sint-Pieterssite in Langdorp te wandelen.” Een prima tussenstop, want de site is sinds 2002 beschermd als dorpsgezicht. Ter hoogte van de kerk en pastorie heb je een prachtig uitzicht over de Demervallei. “Grappig detail: het parochiecentrum aan de Sint-Pieterskerk is niet alleen de plek waar mijn ouders zijn getrouwd, maar was ook het decor voor mijn eerste kus. En nee, dat was niet zo gepland – die overeenkomst heb ik pas later ontdekt.” (lacht)

De Moedermeule in Gelrode

“Mijn grootouders woonden in Gelrode, een eindje over ’s Hertogenweide.” Het natuurgebied was vroeger de plek waar
Aarschottenaren hun vee lieten grazen. “Op de jaarlijkse Appelbloesemjogging in Gelrode tekende ik altijd present. Aangezien het parcours langs de boomgaarden van mijn nonkels en grootvader liep, sloofde ik me tijdens die wedstrijd altijd uit, omdat die toch als een thuismatch aanvoelde. Het start- en eindpunt van de wedstrijd lag aan de Moedermeule, Gelrodes paradepaardje. De molen komt oorspronkelijk uit Mechelen en is via de Demer naar hier vervoerd. In 1976 werd de Moedermeule grondig gerenoveerd en opnieuw maalvaardig gemaakt. Elke maand is de molen een paar keer open voor bezoek.”

ZIN GEKREGEN IN DE ZOMERZOEKTOCHT? WIJ OOK!

Lees op dezomerzoektocht.be alles over de plezantste zoektocht van Vlaanderen en schaf daar je zoektochtpakket aan. (En da’s niet alles: in de streekgids die je bij je deelname ontvangt, vertelt Maarten nog veel meer over zijn geboortestad, net als onze vier andere ambassadeurs.) Heel graag tot in Aarschot!