januari 2022

De leesvaardigheidscijfers dalen al jaren in Vlaanderen. Met de schoolbibbon wil Davidsfonds helpen om het tij te keren. We gaan op bezoek bij basisschool ’t Klavertje in Bierbeek om te kijken welke impact de schoolbibbon voor hen heeft. 

Wat betekent de schoolbibbon voor jullie school?

Directeur Benny: “Lezen op school is enorm belangrijk. Dat zit vervat in ons taalbeleid. Daarom willen we binnenkort kiezen: zetten we in op het verder uitbouwen van de klasbib voor iedere klas of gaan we voor een bibliotheek voor de hele school? Daar zijn we nog niet uit, maar in beide gevallen is de schoolbibbon natuurlijk een enorme steun.” 

De schoolbibbon is een enorme steun

Directeur Benny van basisschool 't Klavertje

Juf Tinneke: “De schoolbibbon betekent heel veel! In het begin van het schooljaar lezen we zelf nog voor, maar nadat de eerste lettertjes geleerd zijn, krijgen de kinderen de kans om zelf te lezen. Ook in de andere klassen zijn boeken nooit ver weg en bij elk vrij moment zitten heel veel kinderen vaak met hun neus in een boek. Soms leest de leerkracht zelf nog voor, kinderen blijven daarvan genieten.” 

Monda (lid van de algemene vergadering van Davidsfonds en actief bij afdeling Bierbeek): “We vinden het zeer waardevol dat we die bonnen aan ‘t Klavertje kunnen geven en ze zelf de boeken uitkiezen. We zouden ook de keuze voor hen kunnen maken, maar dat is volgens ons minder krachtig.” 

Hoe hebben jullie de schoolbibbonnen gebruikt? 

Benny: “We hebben het bedrag eerlijk verdeeld over alle klassen. We hebben zelfs meer besteed dan het bedrag dat we via de bonnen gekregen hadden. Dat kon dankzij het gemeentebudget.” 

Werkten jullie hiervoor al samen met Davidsfonds?

Benny: “We kenden Davidsfonds wel een beetje, maar een echt specifiek contact was er voordien nog niet geweest. Er zijn wel een aantal leerlingen van de school die al meededen met Junior Journalist.”

Monda: “De leerkrachten waren onze ambassadeurs en zij maakten die wedstrijd bekend. De leerlingen konden individueel via onze afdeling deelnemen.” 

Juf Tinneke van basisschool 't Klavertje in Bierbeek

Juf Tinneke van basisschool 't Klavertje in Bierbeek

Wil ‘t Klavertje nog iets zeggen tegen Davidsfonds-afdeling Bierbeek?

Benny: “Alle beetjes helpen! Als het dan nog eens uit een hoek komt die boeken lezen stimuleert, dan kan ik dat alleen maar toejuichen. We zijn Davidsfonds Bierbeek heel dankbaar”.

Tinneke: “We zijn heel blij met de schoolbibbonnen. Niet alleen de leerkrachten, maar ook de kinderen kunnen die nieuwe boeken smaken. Onze klasboeken werden zo al een beetje vernieuwd, maar er kunnen altijd nieuwe boeken bij. Nogmaals dank je wel aan alle leden die ons een schoolbibbon bezorgden.” 

De klasbib

Nina en Léon zijn acht jaar en beide fervente lezers. In de klas kunnen ze gebruikmaken van de klasbib. Hoe werkt dat eigenlijk en waarom is lezen zo leuk? Daar vertellen ze ons maar al te graag meer over.  

Lezen jullie vaak in de klas?

Nina: “Ja, want we hebben een klasbib en daar mogen wij een boek uitkiezen. We houden ook een klein boekje bij. Als je een boek leest, mag je daarin de titel schrijven. Zo kan je op het einde van het jaar zien welke boeken je allemaal gelezen hebt.” 

Léon: “En als je boek uit is, moet je de titel ook doorstrepen. Zo weet de juf dat er geen boeken zoek zijn en welke boeken wij nog hebben.” 

Nina en Léon, leerlingen van basisschool 't Klavertje in Bierbeek én fervente lezers

Nina en Léon, leerlingen van basisschool 't Klavertje in Bierbeek én fervente lezers

Nina: “We hebben zelfs een leeschallenge!”

Léon: “We moeten met alle leerlingen van het derde jaar samen proberen om 435 uren te lezen. En als we dat halen, dan krijgen we een beloning. “

Wat vinden jullie ervan dat jullie van Davidsfonds Bierbeek bonnen hebben gekregen om boeken te kopen voor de klasbib?

Nina: “Dat is heel lief, want lezen is leuk en dan kunnen we nog meer lezen.” 

Welk boek hebben jullie momenteel meegenomen?

Nina: “Ik heb een boek van Nachtwacht mee. Daar staan achteraan allemaal korte verhaaltjes over monsters in. Die vind ik heel leuk en spannend.” 

Léon: “Ik heb Het leven van een loser mee. Dat gaat over iemand die denkt dat hij later heel beroemd wordt.” 

Waarom vinden jullie lezen zo leuk? 

Nina: “Als het een spannend of interessant boek is, vind ik het leuk om te lezen, want dan droom je een beetje weg.”

Léon: “Als ik lees, word ik rustig. Dus ik doe dat meestal als ik aan van alles denk, om mezelf terug rustig te maken. Zo krijg ik ook goede ideeën.”

Meer weten over de schoolbibbon? Wat het juist is en hoe het in zijn werk gaat, hoe je deze kan aankopen en de impact ervan vind je terug op onze website. Ook scholen vinden er meer informatie terug over het gebruik van de bon.