Les VoiZines, een collectief van zine-liefhebbers, in samenwerking met online beeldverhalen magazine Pulp deLuxe, kondigen met veel enthousiasme de laatste Zine Happening aan dat ze zelf organiseren en dat zal plaatsvinden in Kunsthal Gent op 20 en 21 mei 2023. Dit festival is een belangrijk onderdeel geweest van de underground cultuur en zine scene in Gent, waarbij mensen werden aangemoedigd om hun eigen publicaties te creëren en te delen. Het evenement heeft ook het medium van zines weer populair gemaakt, waardoor er een zine revival is ontstaan in Gent.

Zines zijn kleine, onafhankelijke publicaties die vaak met de hand zijn gemaakt en zich richten op onderwerpen die niet vaak in mainstream media aan bod komen. Ze zijn ontstaan in de jaren dertig als een manier voor sciencefiction fans om te communiceren en werden later populair onder activisten en subculturen in de jaren zestig en zeventig. Vandaag de dag zijn zines nog steeds een manier voor mensen om hun stem te laten horen en community's op te bouwen. Zine Happening is een focuspunt voor het uitwisselen van ideeën, kunst, leren, en groei in een sfeer van community die verder gaat dan het evenement zelf.

Zine Happening is al jarenlang een belangrijk evenement in de Gentse culturele kalender en we zijn dankbaar dat we er deel van hebben uitgemaakt”, aldus Jana Vasiljevic van Les VoiZines. “We zijn enthousiast om te zien hoe het festival is gegroeid en hoe het een platform is geworden voor zinesters van alle ervaringsniveaus om hun werk te delen.”

Het evenement heeft op verschillende locaties plaatsgevonden in de loop der jaren, waaronder het lokale buurthuis, het Industriemuseum en Kunsthal Gent. Het heeft ook samengewerkt met gelijkgestemde organisaties zoals Ghent Art Book Fair en sinds 2020, Pulp deLuxe.

“Dit evenement heeft niet alleen bijgedragen aan de toegankelijkheid van kunst in Gent, maar het heeft ook een zine revival teweeggebracht”, aldus Valentine Gallardo. “We hebben gezien dat veel mensen die nog nooit zines hadden gemaakt, ze begonnen te maken voor het festival. Het is geweldig om te zien hoe mensen dit medium omarmen om zelf iets te creëren.”

Dominique De Groen
Doner Club
Matrijaršjia
La Bûche
Sepideh Sarlak

Het programma van Zine Happening 2023 belooft een levendige showcase te zijn van collectiviteit en diverse creativiteit. Het festival zal niet alleen lokaal talent, zoals dichter Dominique de Groen, winnares van de cultuurprijs stad Gent 2022, presenteren, maar ook internationale artiesten introduceren aan het Gentse publiek. Het programma biedt voldoende variatie met artiesten zoals Matrijaršjia, een printcollectief uit Servië, Doner Club, een kunst- en zine-collectief uit Italië, La Bûche, een zine collectief uit Zwitserland, en Sepideh Sarlak, een Iraanse kunstenares. Daarnaast is er de PéPé Soirée met de uitreiking van de Plastieken Plunk, ter ere van onafhankelijke stripmakers, en op een andere locatie, de concertzaal van Trefpunt, een concert van de lokale kleinkunstgroep Theegezin. Het weekend zal vol zitten met spannende activiteiten die de geest van zine making en de kracht van collectieve creativiteit vieren.

Het evenement vindt opnieuw plaats in Kunsthal Gent.

Voor meer info zie www.zinehappening.be en deze website.