Winter 2024

Als de inspiratie, motivatie of concentratie het laat afweten is het soms moeilijk om de pen weer op te pakken of je laptop boven te halen. Ontdek drie VERZIN-tips die je in deze situaties de nodige duw in de rug geven.

Kleed je personages aan

Schrijf je aan een historisch stuk of kan je je moeilijk inbeelden hoe je personages eruitzien in het dagelijkse leven? Bezoek dan de bibliotheek van het ModeMuseum in Antwerpen. 

In de bibliotheek vind je een ruime selectie boeken, tijdschriften en documentatie over mode. Ook kledinggeschiedenis, streekdrachten en accessoires komen aan bod. 

Naast het uitgebreide aanbod aan naslagwerken is er ook een studiecollectie van materialen aanwezig. Is het belangrijk dat je personage op een bepaalde manier reageert wanneer die een stof aanraakt? Dan kan je die stof hier zelf bekijken en, mits toestemming, aanraken. 

Je hebt geen ticket voor het museum nodig om de bibliotheek en studiecollectie (gratis) te bezoeken. Bekijk vooraf de catalogus en geef door welke werken je wil raadplegen om zeker te zijn dat ze beschikbaar zullen zijn. De catalogus en openingsuren vind je op www.momu.be

persoon zit aan tafel in de bib van MoMu en bekijkt stofstalen

The Red Hand Files van Nick Cave

Elke week beantwoordt singer-songwriter en schrijver Nick Cave een vraag van een fan op zijn website The Red Hand Files. In 2018 startte het project met vragen over zijn professionele leven. Hij had het over zijn muziek, weetjes over zijn boeken, de betekenis van dubbelzinnig liedteksten, … Doorheen de jaren transformeerden de vragen die Cave ontvangt. Vandaag zijn zowel de vragen als de antwoorden zeer divers, gaande van speels tot diepzinnig, van zeer persoonlijk tot simpelweg gestoord. Cave beschrijft het project daardoor als een oefening in gezamenlijke kwetsbaarheid en transparantie. 

Je kan ervoor kiezen naar de website te gaan en de brieven op je eigen tempo te lezen of in te schrijven op de nieuwsbrief en elke week automatisch een nieuw bericht in je mailbox te ontvangen. 

Lees alle vragen en antwoorden of schrijf je in op de nieuwsbrief op www.theredhandfiles.com

In dit tijdperk van blogs, vlogs en podcasts hoef je je literaire honger niet per se met papier te stillen.

Beeldspraak

In de maandelijkse afleveringen van de podcast Beeldspraak gaat een poëziekenner in gesprek met een dichter over hun nieuw werk. Je leert meer over de inhoud van de bundel, maar ook de motivatie en het proces van de dichter. Laat de aangehaalde gedichten met je resoneren of put inspiratie uit de gedachtewisseling.

Naast de afleveringen over nieuwe publicaties ontdek je ook de zogenaamde ‘Klassiekers’. In deze aflevering geen dichter aan het woord, maar wel twee kenners over iconische gedichten uit de wereldpoëzie. Waarom blijven net deze gedichten in het geheugen gegrift? 

De podcast van het Poëziecentrum is al toe aan haar derde seizoen. Met 27 afleveringen op de teller heb je heel wat luister - en leermateriaal beschikbaar. Zoals de intro zelf aangeeft: elke maand met een andere dichter en een andere interviewer, maar altijd met heel veel poëzie. 

Je kan de podcast beluisteren via Soundcloud, Spotify, Itunes, Castbox en Google Podcast.

Meer VERZIN? Zelf aan de slag? Neem nu een abonnement.