Josse Pommé won tijdens de laatste PéPé Soirée op Zine Happening de Plastieken Plunk met zijn kortstrip MoppermaanRavian won zijn tweede PukkelPlunk en Dieter Van der Ougstraete kreeg eindelijk zijn eigen award.

foto’s door Izra Marie Jans.

Zou het een emotionele avond worden? De Plastieken Plunk was aan zijn zwanenzang toe, net als het festival Zine Happening zelf in de Kunsthal dat terug het decor was voor de PéPé Soirée. Een volle cinemazaal werd verwelkomd door gastheer Thomas Logghe die deze keer bijna twintig gasten van maar liefst acht verschillende nationaliteiten mocht ontvangen.

Na een eerste panelgesprek met genomineerden van de Plastieken Plunk mocht jurylid en tekenaar Martha Verschaffel de PukkelPlunk uitreiken, de jeugdprijs voor striptekenaars van 14 tot 18 jaar. Ravian Pattyn van de Academie van Wetteren won voor de tweede maal de prijs met zijn strip 1671. Uit het juryrapport onthielden we dat de filosofisch doordachte insteek van de winnaar het haalde van het ‘simpele grap’ gegeven van zijn tegenstander. De grote technische beheersing van de winnaar aangaande de grafische kant van de zaak deed de balans uiteindelijk doorslaan. Winnaar Ravian gunde zijn tegenstander Tibeau de Fré nog een plek in de schijnwerpers en riep hem ook op het podium. Ravian vertelde ook nog waarover 1671 ging. Dat verhaal wordt uit de doeken gedaan in het filmpje verderop deze pagina.

Na een intermezzo waarin de internationale hoofdgasten van Zine Happening (uit Iran, Servië, Zwitserland en Italië) de revue passeerden was het allemaal West-Vlaanderen wat de klok sloeg. Plaatsvervangend juryvoorzitter Dieter Van der Ougstraete kreeg uit handen van organisator Bruno Willaert zijn langverwachte Dieter Van der Ougstraete Award in de vorm van een goud gekleurde Plastieken Plunk.

Daarna was het aan Dieter zelf om de laatste Plastieken Plunk uit te reiken, maar niet voordat er live contact gemaakt werd met Londen voor een kort gesprek met de eigenlijke juryvoorzitter en mede oprichter van de Plastieken Plunk Peter Moerenhout. Zijn juryverslag refereerde even naar het rijke verleden van de Plastieken Plunk en de verhitte discussies tijdens jureringen, waarbij ook aangehaald werd dat het maar best was dat er geen Nederlanders in de jury zaten. Verder werd benadrukt dat de winnaar op elk vlak scoorde.

“De winnende strip heeft een verhaal met een begin, midden en einde en hoe absurd dat ook mag zijn: binnen het universum dat de maker geschapen heeft klopt alles.”

Tenslotte werd de winnaar gewezen op de grote verantwoordelijkheid die gepaard gaat met het winnen van de laatste Plastieken Plunk. De jury verwacht van de winnaar immers meer en beter werk en een bloeiende toekomst in de stripwereld.

Een verraste Josse Pommé mocht vervolgens de laatste Plastieken Plunk in ontvangst nemen voor zijn kortstrip Moppermaan, daarbij toegevend dat hij "massa's in de war" was door het juryverslag. Hij bevestigde ook dat in het najaar zijn debuut Meus Via Altus, over de gelijknamige louche tattooshop in Roeselare, zal verschijnen bij Uitgeverij Oogachtend. Josse ontvangt naast het bekende beeldje van Luc Cromheecke, ook de geldprijs van tweehonderdvijftig euro geschonken door Stripgids, een publicatie in Stripgids en Zone 5300 en een mini-expo in bibliotheek De Krook in Gent. Als je meer wil lezen over Moppermaan kan je ook zijn verhoor lezen op Pulp deLuxe.

(De volledige uitreiking kan je bekijken in onderstaand filmpje met 'chapters' waarmee je doorheen de PéPé Soirée kan scrollen)

PéPé Soirée op Zine Happening

Video

De jury bestond dit jaar uit Peter Moerenhout (voorzitter), Martha Verschaffel, Dieter Van der Ougstraete en Maaheen Ahmed (UGent).

Na de uitreiking kreeg de Plastieken Plunk een spetterende apotheose in de Trefpunt Concertzaal met een optreden van Theegezin en een dj-sessie van dichter Dominique De Groen.