Editie #66 - maart 2021

De beet van Bruyninckx

Een gesprek met vier makers, van twee gezelschappen, met één gemeenschappelijk doel: samen een voorstelling creëren. Alle vier hebben ze (minstens) een broer, dat hebben ze gemeen. Hun artistieke verwantschap is minder vanzelfsprekend. “Het was frustrerend in het begin, alsof we elkaar niet snapten.”

Simon Bruyninckx is acro-porteur en basculespringer, en vast lid van Collectif Malunés, het circusgezelschap dat ook mee werd opgericht door zijn jongere broer Vincent. Maar na hun debuutvoorstelling Sens Dessus Dessous ging Vincent zijn eigen weg binnen het circus en de broers stonden jarenlang niet meer samen op de scène. Regisseur en performer Kasper Vandenberghe begon als speler bij Zuidelijk Toneel en Troubleyn/Jan Fabre en vormt samen met dramaturg Matthias Velle het performancegezelschap Movedbymatter. De vier zitten, twee aan twee, rond de tafel in de repetitieruimte van de Unie der Zorgelozen, om er te werken aan hun co-creatie Bit By Bit. De bit uit de titel verwijst naar het mondstuk waarmee Simon en Vincent aan de slag gaan in de voorstelling. Geklemd tussen hun tanden, verbinden de broers zich – en het lot van hun aangezicht – met elkaar.

Hoe kennen jullie elkaar?

Kasper Vandenberghe: “We hebben elkaar leren kennen tijdens een voorstelling die ik gemaakt heb in 2019, Calculated Risk. In de voorstelling doe ik een stunt en ik had een coach nodig om mijn hoogtevrees te overwinnen. Omdat ik zelf geen circusartiest ben en eigenlijk een broekschijter. Ik kreeg de tip om het te vragen aan Simon, en toen heeft hij me geleerd…”
Simon Bruyninckx: “… om te vallen.”
Kasper: “Om te vallen, ja.”
Simon: “Zo zijn we elkaar tegengekomen en in contact gebleven voor verdere projecten. In 2018 heb ik met Vincent een labo gedaan, een onderzoek om te kijken of we ooit iets samen zouden kunnen maken. We hadden heel veel materiaal gevonden, maar we kregen het niet van de grond, hadden geen tijd om een productie op te zetten. Toen hebben we dat materiaal aan hen getoond en zo hebben zij toegezegd om samen te werken.”
Kasper: “Wij hebben die beelden gezien en…”
Matthias Velle: “… waren er allebei meteen door getriggerd.”
Kasper: “Toen zijn we inhoudelijk op zoek gegaan naar hoe we het echt konden laten versmelten en zijn we een dossier beginnen schrijven.”