Kunstwerkt zet jouw werk graag in de kijker. Ook in Kunstletters. En zelfs op de cover. Voor dit nummer viel ons oog op een kleurrijk sculptuur van Sien Godderis dat op ons platform Beeld stond te blinken.

Sien: ‘Dit wandsculptuur maakt deel uit van een reeks van abstracte multiples, die ik in beperkte oplage maakte. Gevoelsmatig kleurgebruik, transparantie en gelaagdheid vormen belangrijke componenten. Ik zoek, puur intuïtief, naar een evenwichtige compositie van abstracte vormen en naar interessante kleuren. Tot het juist aanvoelt. Ik kan bij die werkwijze een enorme focus opbrengen. Het is alsof ik me tijdens het maken in een ander universum bevind. Net als andere series verkoop ik de multiples onder de naam STDIO-ROOK, een designlabel dat ik recent opstartte.

Ik ben volop aan het verhuizen. Mijn vorig atelier was een verzamelplaats van interessant gebruiksmateriaal, zeg maar rommel, waartussen ik werkte en creëerde. Die chaos was de bron van de schepping. Maar door plaatsgebrek moet ik mijn atelierwerking aanpassen en mijn ideeën synthetiseren naar een meer gericht onderzoek. Mijn werk evolueert mee, dat is onvermijdelijk.

Op dit moment onderzoek ik de gelaagde opbouw van materie. Ik vertrek van een traditionele techniek en experimenteer van daaruit met een gelaagde opbouw van minder evidente materialen. Hierbij vind ik vooral de transparantie en de semi-zichtbaarheid van de opbouw interessant. Een doorkijk maken naar de bouwelementen die niet direct zichtbaar zijn.

Klei vind ik een fijne materie om intuïtief mee te werken, maar ik stoot op de ondoordringbare eigenschap ervan. Daarom combineer ik het met materialen als plastic en gebruikte filterdoeken en voeg ik lagen toe met gips, afdrukken in rubber, transparante lijm... De opbouw wordt atypisch en experimenteel, met een translucide doorkijk.

Mijn werk verwijst naar verborgen werelden, naar dieper gelegen lagen van ons bewustzijn. De opbouw alludeert voor mij op de gelaagdheid van ons wezen. Hoeveel tonen we aan anderen, wat blijft er ondergronds? Een groot deel van ons bewustzijn herkennen we bij ons zelf niet. Dat uit zich in onverwachte reacties en emoties. Wanneer ontstaat veerkracht of wanneer breken we? Dat menselijk bewustzijn en de onderliggende lagen ervan zijn altijd in mijn werk aanwezig.

Ik wil nog grotere installaties maken, als verbeelding van ons bewustzijn. Fantasievolle, kleurrijke plattegronden en verplaatsbare decors, waarin zich een microwereld met verplaatsbare elementen afspeelt.

Sien Godderis
°1979
Woont en werkt in Meigem (Deinze).
Studeerde restauratie/conservatie schilderkunst, Antwerpen.
Startte in 2020 STDIO-ROOK op.

www.siengodderis.com
https://beeld.be/kunstenaars/sien-godderis

Abstract on your wall, 2020

Meer Kunstletters?

Corona en gesloten ateliers? Gelukkig is er Kunstletters. Dat betekent: lezen over de ideeën en de methodes van kunstenaars en binnenloeren in ateliers. Maar vooral veel nieuw beeldend werk ontdekken en de makers ervan leren kennen.