#016

Op de cover van het winternummer van Kunstletters prijkt een busteportret, maar dan wel een heel bijzonder. Jesse Tomballe maakte het opmerkelijke schilderij. Lees hier het verhaal achter deze 'Fermette' en maak kennis met de artistieke praktijk van deze Antwerpse schilder.

Jesse: ‘De woningen in een villawijk rond het Middelheimpark in Antwerpen trokken altijd al mijn aandacht. Ik vond ze fascinerend, niet om hun esthetische kwaliteiten, maar wel door hun typerende bouwstijl. De daken zijn vaak uit riet opgetrokken en hebben soms bizarre, onregelmatige vormen. Aan de buitenkant is zo nu en dan de houten structuur zichtbaar, met verrassende patronen. Deze indrukken gaven de aanzet voor een kleine serie schilderijen.

Ik had het idee om de karakteristieke kenmerken van een fermette te combineren met een portret. Dus tekende ik een figuur met een strooien hoedje en gaf die een kostuum met een houten motief. Ik speelde verder met het idee en draaide het om door een portret te maken van een fermette. Ik schetste een reeks kleine ontwerpen en vertaalde een paar ideeën naar een schilderij. In die werken stak ik bewust verwijzingen naar kenmerken uit de portretkunst, zoals het formaat, de kadrering of het gebruik van achtergrond.

‘Fermette’ kan je opvatten als een busteportret. Je ziet de onderkant van het huis niet, net zoals niet de volledige romp zichtbaar is bij bustes. Op de achtergrond is een klein wapenschild te zien, dat ik ontleende aan een portret van Frans Hals, een werk dat ik tijdens mijn studietijd kopieerde. Mijn bedoeling was om deze levenloze objecten zo een menselijk karakter te geven. Na enkele variaties op het thema kreeg ik heimwee naar het figuur en stopte ik met deze serie. Sindsdien leg ik mij terug toe op het schilderen van portretten en figuren.

Het thema ‘portret’ vormt de rode draad in mijn werk. Ik ben altijd op zoek om dat zowel inhoudelijk als beeldend verder uit te diepen. Ik werk vooral met olieverf op doek of paneel. Het is een eeuwenoude techniek, maar ik denk dat mijn kleurgebruik en manier van schilderen stilaan een persoonlijke signatuur dragen.'

BIO
°1986
Woont en werkt in Antwerpen.
Studeerde schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen.
instagram.com/jesse_tomballe