cover Stripgids #13

Stripgids heeft de ambitie om met elk nummer telkens weer opnieuw zijn naam waar te maken. Dat betekent: de lezer gidsen en inzicht te bieden in de veelzijdige en wondere stripwereld uit binnen- en buitenland. In dit dertiende nummer zoomen we met een dossier in op een van de aloude paradepaardjes van de strip in Vlaanderen, de reeks Suske en Wiske. Net geen 80, wat zowel een vloek als een zegen blijkt. Hoe staat het er vandaag mee? Ook bekijken we Willy Vandersteens ‘nucleaire optie’, het probleem Jerom. Tot slot van dit dossier is er een gidsbeurt door Vincent Bal, gereputeerd filmmaker en co-scenarist van Suske en Wiske.

Stripgids #13 presenteert:

  • Voor het editoriaal, Strips die ik ooit (of nooit) zal maken (opdat niemand anders ermee aan de haal gaat) zorgde Bart Schoofs.
  • De voorstelling van mensen van kleur in strips kent een lange geschiedenis, een die kadert in een uitgesproken, internationaal verweven, koloniale context waarbij de positie van ‘de ander’ op de maatschappelijke ladder duidelijk was. De combinatie van taalgebruik, beelden en allerhande kwetsende clichés bleven – en blijven nog steeds – nawerken.
inhoudstafel Stripgids #13

Inhoudstafel Stripgids #13

  • Waar vind je in eigen land en in de buurlanden straatnamen die naar stripfiguren of -auteurs genoemd zijn? Een tour d’horizon langs lanen, pleinen en straten groot en klein.
  • Tegenwoordig rommelt het weer in Servië – op politiek vlak althans. Toeval of niet, we bekijken de geschiedenis van de 9de Kunst en het hedendaagse scène van dit land. Verrassingen gegarandeerd!
  • In de rubriek Pars pro toto gaan we de bijzondere kadrering en mise-en-scène (keuze, positionering, aankleding en spel van personages) na van een kortverhaal uit de reeks Bar à Joe van José Muñoz en Carlos Sampayo.
  • Toen de Amerikaanse stripauteur Derf Backderf in het land was strikten we hem voor een gesprek over het beeldverhaal als protestmedium, zijn afkeer voor Comic Con en toch ook een beetje over Jeffrey Dahmer.
  • Jan Bucquoy (°1945) richtte een onderbroekenmuseum op, noemt zichzelf een amateur-staatsgreeppleger, identificeert zich met Guust Flater en maakte een seksueel getint Kuifje-album. Welke strips raadt hij aan?
  • Vlaanderen is niet alleen rijk aan stripmakers, ook heel wat illustratoren zitten de hele dag over hun tekentafel gebogen. In de reeks Ter Illustratie brengen we een bezoek aan het ‘illustratieduo’ Jacques & Lise.
  • Drie jaar, zo lang werkte Peter Van den Ende (°1985) aan zijn debuut Zwerveling. Voor deze graphic novel werd hij bekroond met het Zilveren Penseel. The New York Times zette die in de top 25 van de beste kinderboeken wereldwijd. Hoe ziet zijn atelier eruit?
Suske & Wiske (c) Standaard Uitgeverij
  • Josse Pommé won met zijn kortverhaal Moppermaan de Plastieken Plunk 2023, u krijgt het hier helemaal.
  • Een pen, het lijkt niets bijzonders. Toch is dit alledaagse gebruiksvoorwerp het resultaat van eeuwen innovatie, tot voor kort niet weg te denken uit het dagelijks leven – beslist een aflevering waard in de Rubriek Techniek.
  • Uit het verdriet om zijn verloren zoon putte Willy Linthout in 2009 Jaren van de olifant, een graphic novel die ook in een recente heruitgave indruk blijft maken. Met zijn nieuwste creatie Gelukkig worden in 8,5 stappen gloort er nog meer leven na de dood. En ervoor. Een interview.
  • Cosplay: you love it or you hate it. Het gaat om mensen van divers pluimage die zich in de outfit van hun favoriete strip-, manga- of gamepersonage hijsen. Vaak hebben ze met oog voor detail en een absoluut respect voor het ambacht het kostuum van hun geliefde fictieve held(in) nagemaakt. Een (poging tot) analyse.
  • Barbara Gordon, beter bekend als Batgirl, debuteerde in 1967 in het Batmanuniversum. Ze is niet alleen bekend omwille van haar heldhaftige daden, maar voornamelijk omwille van haar veerkracht en doorzettingsvermogen als Oracle.

“Gisteren viel de nieuwe Stripgids in de bus. Vanochtend grasduinde ik door de artikels: wat een pareltje! Gefeliciteerd met het prachtige werk. Ons klein landje heeft geluk met zo’n groot tijdschrift”
 

een abonnee
  • Nog meer comics, met een indringend portret van Warren Ellis. Hij is de veelbesproken (want verwikkeld in een #metoo-schandaal) auteur van reeksen als Transmetropolitan, Global Frequency, Planetary, Injection en Trees.
  • We duiken opnieuw de archieven in en serveren een erfgoedparel uit de jaren 1920, uit Brussel: de reeks Nic & Nac van de zussen Laure en Jeanne Hovine.
  • Dit nummer biedt een overweldigend panorama over academisch striponderzoek. Dat zit in de lift, al is de belangstelling van de universitaire wereld voor het beeldverhaal allesbehalve nieuw. De manier waarop aan stripstudie wordt gedaan is wel sterk geëvolueerd.
  • Tot slot brengt dit nummer hulde aan de grootste agent provocateur die de stripwereld ooit gekend heeft: Marcel Mordekhai Gottlieb – Gotlib voor de stripkenners – hemelbestormer, atheïst en pleitbezorger van het gezond boerenverstand in ongekunstelde taal.

Met nieuw werk van Josse Pommé, Bart Schoofs, Kim Duchateau, Lasse Wandenschneider en Luc Cromheecke.

Meer weten over dit dikke nummer?