(c) Christian Durieux

Het gebruik van strips door musea blijkt verrassend genoeg een goed bewaard geheim. Toch zijn er steeds meer musea die strips - met veel succes overigens – inzetten. Op 6 september verneemt u er op de internationale studiedag Comics @ the Museum in het Stripmuseum alles over!

Zowel grote als minder grote musea hebben de voorbije jaren geëxperimenteerd met het wonderlijke medium dat strips is. Dit zijn een paar bekende voorbeelden :

  • Het Louvre geeft al bijna twintig jaar stripmakers carte blanche om de werking, geschiedenis en collecties te belichten en te verbeelden. U ontdekt er alles over in de overzichtstentoonstelling in het Belgisch Stripcentrum, nog tot midden september.
     
  • Bij onze noorderburen gaf het Rijksmuseum naar aanleiding van de heropening in 2013 de opdracht om het leven en werk van Rembrandt van Rijn te verstrippen. Dat werd Typex’ Rembrandt, een pil van 240 pagina’s. Daarin brengt de Amsterdamse stripmaker en illustrator Typex het leven van de beroemde schilder en zijn entourage in beeld. Collega’s, naaste familie, klanten, een olifant, huishoudsters en de leden van de beroemde nachtwacht maken allemaal hun opwachting. Aan de basis van dit werk lagen de collecties schilderijen en prenten van het Rijksmuseum. Klik hier om meer te lezen.
(c) Typex

Typex' Rembrandt (c) Rijksmuseum - Casterman

Jüdisches Museum & Fumetti

  • En begin dit jaar publiceerde het Jüdisches Museum in Berlijn een stemmige, caleidoscopische levensgeschiedenis van de Berlijns-Joodse filosoof Moses Mendelssohn, die leefde van 1729 tot 1786.  Op de website van uitgeverij Scratch Books klinkt het zo: "Moses Mendelssohn (1729-1786) fascineerde zijn tijdgenoten. Terwijl hij een kleine, gebochelde, verlegen en stotterende man was, was iedereen onder de indruk van zijn gevoel voor humor, zijn elegante schrijfstijl, en zijn vriendelijke en diplomatieke houding. Zijn filosofie was destijds zeer invloedrijk en klinkt modern tot op de dag van vandaag.” Meer info op de website van het museum
     
  • In Italië ten slotte is er heel bijzondere, erg succesvolle project Fumetti nei Musei, letterlijk: Strips in musea. De teller staat op 51 musea en sites die een stripmaker op bezoek hebben gekregen, en die vervolgens een verhaal heeft gemaakt. Over bijvoorbeeld een specifiek kunstwerk of voorwerp, een geschiedenis, historisch figuur en een gebouw. De 51 afzonderlijke delen – over en met onder meer de Gallerie degli Uffizi (Firenze), het Museo Archeologico Nazionale (Napels), het Parco Archeologico di Pompei (Pompei), het Museo delle Civiltà (Rome), het Mausoleo di Teodorico (Ravenna), het Istituto Centrale per il Restauro (Rome) en het Istituto Centrale per la Grafica (Rome) – bieden een onverwachte blik op de Italiaanse (kunst)geschiedenis.
Nicolas de Crécy's IJstijd (c)

Pagina uit Nicolas de Crécy's IJstijd (c) Futuropolis

Wat?

Bevestigd zijn de sprekers van het Louvre, het Jüdisches Museum Berlin, het Prado en de coördinatie van Fumetti nei Musei. Zij delen hun ervaringen met hun stripprojecten: de doelstellingen, het proces, de resultaten en het kostenplaatje. Uiteraard kunt u ook naar hartenlust vragen stellen en netwerken.

Als kers op de taart maken we die dag ook de voorwaarden bekend voor een aanmoedigingspremie voor kandidaat-stripprojecten in musea. U krijgt ook de kans om al uw vragen voor te leggen aan een panel van stripprofessionals.

De voertaal tijdens deze internationale studiedag is Engels.

Voor wie?
Bent u publieksmedewerker, communicatieverantwoordelijke of -medewerker, conservator, directeur of archivaris in een Belgisch museum? En bent u op zoek naar een creatieve manier om uw werking  te belichten? Dan is deze conferentie beslist iets voor u. Ook stripmakers (tekenaars, scenaristen, inkleurders enz.) en uitgevers zijn van harte welkom!

Hoe inschrijven?
De inschrijvingen verlopen via de website van FARO. Een link naar een specifieke inschrijvingspagina wordt zo snel mogelijk hier gedeeld. 

Een organisatie van FARO, het Belgisch Stripcentrum en Stripgids. 
Met de zeer gewaardeerde steun van het Instituto Cervantes, het Istituto Italiano di Cultura en de Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland.