Vogels in de lucht als symbool van vrijheid

'Vrijheid' is het centrale thema van de nieuwste editie van Noord & Zuid. Een boeiend maar complex want gelaagd onderwerp. Wat is vrijheid eigenlijk? Wanneer zijn wij vrij? Hoe bepaalt vrijheid ons gedrag, ons denken, ons zijn? Noord & Zuid bundelt beschouwingen, getuigenissen en vrijheidsgedichten en beschouwt het begrip vrijheid vanuit diverse invalshoeken: filosofisch, juridisch, politiek, sociologisch, religieus, didactisch, biologisch, poëtisch.

Aan de hand van Spinoza’s ideeën over individu en staat buigt filosofe en columniste Tinneke Beeckman zich over de vraag ‘Wanneer ben je vrij?’. In zijn uiterst actuele bijdrage ‘vrijheid en politiek’ grijpt doctor in de wijsbegeerte Dirk De Schutter terug naar de stellingen van Hannah Arendt. Professor neurochirurgie Dirk De Ridder onderzoekt de relatie tussen de werking van de hersenen en de illusie van de vrije wil. Professor staatsrecht en rechten van de mens Hendrik Vuye maakt zich zorgen over de bedreigingen van de individuele vrijheid en vraagt zich af of we nog vrij mogen zijn. Emeritus hoogleraar lexicologie Willy Martin ontleedt via de metaforen van de vogel (de vogel en de kooi, zo vrij als een vogel …)  de stereotiepe beeldvorming  in de poëzie.

noord en zuid

Getuigenissen

Al even boeiend is het deel met getuigenissen. Een korte impressie. De Oekraïense kunstenaar Denys Shantar belicht het thema vrijheid in tijden van oorlog. Auteur Shohreh Feshtali  vertelt over haar jeugdjaren in de fundamentalistische staat Iran. Transgender Thomas Jacobs pleit voor gendervrijheid. Liliane Versluys blikt terug op de strijd voor de vrije beschikking over je eigen lijf. Rik Torfs staat stil bij de academische vrijheid.

Dat alles wordt afgewisseld met aan het onderwerp verwante poëzie en tekeningen als intermezzo.