Vaak is er een grote catastrofe nodig om een land of een volk in de publieke ruimte te doen bestaan. De brutale inval van de Russische troepen vestigden de ogen van Europa en van de rest van de wereld op het grote maar weinig gekende land dat Midden-Europa met Rusland verbindt.

Als literair tijdschrift wil DW B op zijn eigen specifieke manier de vinger aan de pols van de tijd houden. Na een nummer over ‘exil-literatuur’ brengen we nu een nummer gewijd aan literatuur uit Oekraïne. De bijdragen – zowel het proza als de poëzie – geven een eigenzinnig beeld van een complex land met een ingewikkelde politieke en taalkundige geschiedenis. Ze getuigen van een grote urgentie en van een diepe humaniteit, ook al behandelen ze lang niet allemaal de oorlog.

dwb

Dit nummer is geen spiegel van de Oekraïense literatuur, maar een eerste avontuurlijke kennismaking en een uitnodiging aan vertalers, uitgevers en lezers. Het is daarnaast een eerbetoon aan een moedig land dat zich vasthoudt aan het gedicht van de dichteres Lesja Oekraïnka Contra spem spero. Latijn voor: tegen alle hoop in hoop ik. Meteen de titel van dit nummer.

Oost-Europakenner Johan de Boose en Aleksey Yudin, hoofddocent Department of Slavic and East European Studies of the Ghent University cureerden dit nummer met bijdragen van schrijvers als Taras SjevtsjenkoIvan FrankoBoris Chersonski, Oksana Zaboezjko, Viktor Neborak, Aleksandr Kabanov, Serhi ZjadanAndri Bondar, Halyna KroekHaska SjyjanKateryna KalytkoIryna VikyrtsjakOksana OsmolovskaIhor AstapenkoOleksa BykAndri Boelbenko & Marta Kajdanovska.

Buiten de focus brengt dit nummer nieuw werk van Kreek Daey OuwensJan BaekePeter VermeerschMarthe Van BronkhorstEsohe Weyden en Koen Peeters.