Logo Fantômas

Vandaag, 29 september, lanceert het nieuwe filmkritische tijdschrift Fantômas zijn website. Vervolgens presenteert het tijdens Film Fest Gent het eerste printnummer met een reeks evenementen. Passie voor film gaat bij Fantômas hand in hand met een voorliefde voor magazines, in papier en online.

In een medialandschap dat al even snel wijzigt als het filmlandschap, heeft Fantômas de ambitie om via verschillende vormen van filmkritiek te reflecteren op een verscheidenheid aan filmculturen. In het overaanbod van een drukbezette filmkalender biedt het met zorg uitgegeven kwartaalblad een rustpunt. Een moment van reflectie bij zich ontwikkelende trends en stromingen. Naast dat genot van de verrijkende diepgang verhoudt de website zich online directer tot de filmactualiteit.

Voor de website vond Fantômas een fikse dosis creativiteit en vakmanschap in Gent, bij webdesigner Système D en vormgever Bureau Grusenmeyer. Lauren Grusenmeyer werkte ook het intrigerende logo van Fantômas uit. Dat presenteert het woord als beeld en het beeld als een meervoudig te interpreteren vorm. Die fascinerende identiteit zal ze eveneens vertalen naar de printuitgaves van Fantômas. Website en gedrukte magazines stimuleren elkaar, waarbij het perspectief van de lange adem in print de positie ten aanzien van de dagelijkse ratrace versterkt.

Overtuigd van een open blik kiest Fantômas voor een zorgvuldig gecultiveerde veelheid aan stemmen. Online en in print verkent het tijdschrift het brede spectrum van het bewegende beeld in de diepte, van streaminggigant over arthouserelease tot video-installatie. Als betrokken beschouwers maakt Fantômas keuzes en legt die voor aan de lezers. Elke publicatie is een uitnodiging tot lezen, tot kijken.

Wie is Fantômas?

Voor de naam Fantômas vond de redactie inspiratie bij een kameleontisch enigma uit de filmgeschiedenis. In de vroege jaren van de twintigste eeuw bracht de Franse cineast Louis Feuillade de mysterieuze antiheld Fantômas van het gedrukte woord naar het bioscoopscherm. Met zijn filmserie sloeg hij een brug tussen film als populair massamedium en als kunstvorm. Feuillades even wonderbaarlijke als realistische mysterie wist publiek, critici en andere kunstenaars blijvend te inspireren. Tot de dag van vandaag.

Het tijdschrift Fantômas kan zich helemaal vinden in zo’n brugfunctie. Het bekijkt film met kritische verwondering, waarbij critici de sluier van het mysterie lichten zonder de meeslepende kwaliteiten van film te verdonkeremanen. Net als de figuur Fantômas belichaamt het tijdschrift verschillende identiteiten, maar heeft het toch een eigen signatuur. Veelvormigheid kenmerkt de huidige beeldcultuur. Die veelvormigheid omarmt Fantômas.

Vanaf 29 september werpt Fantômas, gesteund door het Vlaams Audiovisueel Fonds, elke week een blik op de boeiende actualiteit van het bewegende beeld. Het eerste kwartaalnummer verschijnt op 15 oktober, met een presentatie tijdens Film Fest Gent.

Wil je op de hoogte blijven van Fantômas, meld je dan aan voor hun nieuwsbrief.