Hnita Jazz Club

Op anderhalve maand tijd zamelde de legendarische Hnita Jazz Club een mooi bedrag in dankzij crowdfunding. De oude hoeve is gesloten sinds eind 2018. De staat van het gebouw liet het niet langer toe om er concerten te organiseren. Met de overweldigende steun van het publiek wordt er nu duchtig verbouwd. Maar het werk is nog niet af: ventilatie is het volgende project. Daarom blijft de projectrekening geopend en balkt Jazz&mo’ mee.

Morgen staat er een opruimdag met de vrijwilligers op de planning. De hakselaar staat klaar, en er is poetsgerief voor binnen én buiten. Dat is nodig, want vorige week kreeg de gevel van de Hnita Jazz Club in Heist-op-den-Berg een grondige beurt. De oude hoeve is gesloten sinds eind 2018. De staat van het gebouw liet het niet langer toe om er concerten van kleine en grote legendes te organiseren. Zoals daar in het verleden waren: Chet Baker, Art Blakey, Betty Carter, Philip Catherine, Avishai Cohen, Bill Evans, Keith Jarrett, Charles Mingus, Gregory Porter, Jim Hall…

‘Artiesten en publiek, allemaal kwamen ze hier binnen langs de achterdeur. Want zo gaat dat op den buiten. Iedereen voelde hier een warm welkom. De hoeve was een geliefkoosde plek om een intiem contact op te bouwen, zowel tijdens het concert als erna. In al die jaren die ik actief heb meegemaakt, en dat zijn er intussen toch ook al heel wat, kan ik de artiesten die achteraf geen contact zochten met het publiek op één hand tellen. Het zegt iets over de sfeer’, vindt Peter Anthonissen. Hij is de zoon van oprichter Juul Anthonissen en zet al jaren met veel succes de geschiedenis verder.

Nu krijgt de hoeve een make-over. Er zullen twee deuren zijn, ook een officiële voordeur, maar de sfeer blijft dezelfde. Een opgemerkte crowdfundingcampagne voor de verbouwingswerken leverde ruim haar doel op, maar het werk is nog niet af. ‘Maar we zijn hoopvol’, klinkt het. De grote heropening is voorzien voor de late zomer van 2022. Peter Anthonissen: ‘We dachten aan een feestweekend, maar ik denk dat het ondertussen als minstens een feestweek zal worden.’ Waarvan akte.

Steun de Hnita Jazz Club

Neem in juli, augustus of september een abonnement op Jazz&mo’ en wij storten € 5 door als steun aan de Hnita Jazz Club.