cover faro

Dit jaar staan de vele honderden activiteiten van Erfgoeddag met Beestig! in het teken van dieren en erfgoed. Het thema blijkt een schot in de roos: talloze erfgoedorganisaties ontwikkelden een of meerdere activiteiten over dieren allerhande, gaande van al dan niet schadelijke insecten over heldhaftige, gevreesde of exotische (zoog)dieren tot vissen en andere zeewezens, huisdieren, dieren die een rol spelen in volksverhalen en folklore, dieren die een plek in onze taal hebben veroverd en noem maar op. De lijst van invalshoeken en activiteiten is lang. In het lentenummer van faro krijgt u een uitgebreid dossier over dieren & erfgoed.

Met onder meer artikels over de 19e-eeuwse dierentuinen van Antwerpen, Brussel en Gent en ‘menagerieën’, de toegenomen aandacht voor de ethische aspecten bij erfgoedpraktijken met dieren, de CITES-conventie over handel in dieren en dierlijke materialen, het Kempisch hoen, interviews met erfgoedwerkers van de Nederlandse musea Naturalis en het Artis Groote Museum, de algemeen directeur en een vrijwilliger van Natuurpunt en ook de voorzitter van het Steunpunt Levend Erfgoed, leestips en veel cijfers en tabellen over biodiversiteit.

Een ideale, inhoudelijke opwarmer voor Erfgoeddag 2023.

Cover dossier beestig erfgoed

Cover dossier beestig erfgoed

Verder in dit nummer:

  • FARO-directeur Olga Van Oost houdt de (totstandkoming van de) nieuwe ICOM-museumdefinitie tegen het licht.
  • Wat met beladen erfgoed? Een interessant voorbeeld komt van het gemeentebestuur van Langemark-Poelkapelle, het In Flanders Fields Museum en Gateways Partnership van de University of Kent: A Street called Langemarck. Dat spitst zich toe op de omgang met de Langemarck-straten in Duitsland.
  • In de rubriek Sprekend erfgoed belichten we echte en fabeldieren uit het 13e-eeuwse Manuscript 251, het eerste van negen boeken van het Speculum doctrinale, onderdeel van een van de omvangrijkste encyclopedieën uit de middeleeuwen: het monumentale Speculum maius.
  • Onze expat in deze editie is Lisa Heinis. Zij werkt als conservator educatie bij het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.
  • Het project Mmmonk stelt zich voor; die afkorting staat voor Middeleeuwse Monastieke Manuscripten – Open – Netwerk – Kennis. Een fascinerend en internationaal samenwerkingsverband over middeleeuwse manuscripten.
  • Voor de rubriek Het Atelier nemen we een kijkje in het papierrestauratie-atelier van de KBR.
  • Natuurfilmer Pim Niesten, bekend van o.m. Onze Natuur, sluit dit nummer af. Hij kiest voor de Uitkerkse Polder als erfgoedplek.