Eind vorig jaar verscheen de nieuwste Oikos-publicatie Omgroei. Meer levenskwaliteit voor iedereen van Dirk Holemans, Lara Ferrante en Elze Vermaas. Het boek start met een fictief verhaal, dat toont hoe we op tien jaar tijd een heel andere en betere wereld kunnen creëren, ondanks dat we leven op een gekwetste planeet. We geven dit verhaal graag mee als hoopvol verhaal, zeker in deze moeilijke tijden. 

-Alsof je brood voor de vogels verkruimelt.

Met een frons tussen de ogen strooit Yousra de zaadjes van de wilde korenbloem in de zwarte groef die haar moeder Fatima met de spitse tand van een hark in het gras had getrokken. Vorige zomer hadden de wilde korenbloemen overvloedig in de bermen en tussen het zomergraan op de Samenboerderij gebloeid waar Fatima al bijna tien jaar een van de vaste boeren is. Nu plantten ze ze hier, aan de voet van het granieten rotsblok in de tuin van het Stiltehuis. 

Over "Omgroei"

Wie is er bang van degrowth? Alleen al de term jaagt rechtse opiniemakers en vermogensbeheerders de gordijnen in. Groei is de smeerolie van het kapitalisme. Als de economie groeit, dan gaat alles goed, zo leer je op school.

Maar wat bedoelen we met groei? Moet alles zomaar blijven groeien tot in het oneindige? De klimaatcrisis laat zien dat oneindige groei op een eindige planeet onmogelijk is.

Degrowth, of omgroei, biedt een alternatief. Een veelbesproken term, maar nog vaak verkeerd begrepen. Dit essay geeft je de sleutels van een van de debatten van deze tijd in handen. Ontdek hoe een samenleving eruit kan zien die niet meer afhankelijk is van economische groei.

Een wervend verhaal over minder privéjets, ongelijkheid, burn-outs en afvalbergen, maar ook over meer levenskwaliteit, tijd voor elkaar, duurzame spullen en een gezonde planeet. Anders gezegd, een goed leven voor iedereen binnen de grenzen van de planeet.

Koop "Omgroei" nu met korting

We bieden de lezers van Folio graag het boek Omgroei aan met een bijzondere korting. Op onze website www.oikos.be kun je het boek bestellen in de Bookshop met de kortingscode 4PJXM6AC voor de prijs van €19,50 ipv €22,50. Deze kortingscode kun je tijdens het bestellen invullen bij 'Waardebon'.