Olga Van Oost (c) Abdel de Bruxelles

Na de eerste editie van de succesvolle internationale conferentie Comics @ the Museum is nu het vervolg in aantocht op 21 maart 2024 in het Belgisch Stripcentrum, Zandstraat 20, 1000 Brussel.

Strips zijn magisch, op hun best. Toch? Ze kunnen de lezer meenemen, in vervoering brengen, verstrooien of zelfs een geweten schoppen. De lijst met Echt Indrukwekkende Strips wordt steeds langer, en hier en daar duiken ook titels op in serieuze krantenstukken, reportages en academisch onderzoek. Strips worden ook steeds meer en gretiger gebruikt in de erfgoedsector, en dat hoeft niet te verbazen. Het zijn prima dragers van verhalen en ze spreken door hun narratieve en emotionele lading veel mensen aan. 

  • Samen met u onderzoeken we om te beginnen hoe u als archief, erfgoedbibliotheek, museum of andere erfgoedorganisatie zelf een strip kan (laten) maken, en waarop u dan zoal best let.
  • Strips (of delen ervan) kunnen ook perfect deel uitmaken van tentoonstellingen en andere projecten: ook dat aspect nemen we samen onder de loep.
  • Ten derde zijn er ook een heleboel interessante striptentoonstellingen die wereldwijd circuleren. Als u zo’n tentoonstelling in eigen huis overneemt, waarmee houdt u dan best rekening? 
Typex' Rembrandt

Typex' Rembrandt - de nachtwacht doet zijn ronde.

Doe- en denkdag

Op deze dag krijgt u een dieper inzicht in deze drie thema’s, samen met een heleboel praktijktips. Wat nog? Uiteraard is er ruim mogelijkheid om te netwerken. Bovendien steekt u tijdens een workshop ook zelf de handen uit de mouwen en denkt u na welke mogelijkheden u in uw erfgoedorganisatie heeft. Of, als u auteur (in spe) bent, welke erfgoedelementen geschikt zijn voor een sterke strip. En als kers op de taart is er een geleid bezoek aan 77 jaar Le Lombard.  

Voor wie? Publiekswerkers, communicatoren, curatoren, tentoonstellingsmakers en leidinggevenden van erfgoedorganisaties. En bij uitbreiding iedereen die het potentieel van strips voor de erfgoedsector ziet. Ook onderzoekers, leerkrachten, uitgevers en stripmakers (in opleiding) zijn van harte welkom.

Programma

9.00 uur: Ontvangst met koffie

9.30 uur: Welkomstwoord en introductie. Overzicht dagverloop en praktische info | Tine Anthoni (Belgisch Stripcentrum), Heleen Driesen (Stripgids) en Roel Daenen (FARO)

9.45 uur: ‘Erfgoedstrips’ voor uw erfgoedorganisatie: hoe maakt u ze? | Davy Jacobs en Michaël Olbrechts (Jenevermuseum, Hasselt), Alain Forti en Sergio Salma (Bois du Cazier, Marcinelle), Jonas Van Mulder en Thibau Vande Voorde (KADOC, Leuven)

10.45 uur: Koffiepauze

11.00 uur: Stripverhalen als stemmen uit (de marge van) de maatschappij: integratie van (historische) strips in tentoonstellingen en collecties | Bart Marius (Museum Dr. Guislain, Gent), Erwin Dejasse (KBR, Brussel) en Sébastien Pierre (Musée Piconrue, Bastogne)

12.00 uur: Hallo, buur! Tijd voor een beetje ontspanning. Maak tijdens een ongedwongen speeddate kennis met de andere strip- en erfgoedmakers die deelnemen en leg nuttige contacten.

12.30 uur: Lunch en vrij bezoek aan het museum

13.15 uur: Bestaande striptentoonstellingen overnemen: do’s en don’ts | Veerle Vanden Daele (Museum Kazerne Dossin, Mechelen) 

13.45 uur: Break-out session 1 
In kleine groepjes werkt u aan een (fictief) stripproject voor uw erfgoedorganisatie. Elk groepje focust op een aparte thematiek, en brengt verslag uit van zijn denkwijze. U ontdekt praktische tools voor thema’s als: 'Hoe creëert u draagvlak voor uw project?', 'Hoe ziet de projectplanning eruit?' en 'Wanneer stuurt u bij en wanneer niet?'

14.30 uur: Koffiepauze

14.45 uur: Break-out session 2
Tijdens deze tweede sessie buigt uw groepje zich over een ander thema. Zo krijgt uw eigen stripproject stap voor stap vorm. 

15.30 uur: Verslag werkgroepjes. Stripmakers reageren

15.50 uur: Slotwoord. Wat hebt u nog nodig om het stripproject van uw dromen te realiseren? | Tine Anthoni (Belgisch Stripcentrum) en Roel Daenen (FARO)

16.00 uur: Rondleiding expo 77 jaar Le Lombard 
Hoe stelt u stripverhalen op een interactieve manier tentoon? De scenografen van Drôles & co deden er in hun ontwerp voor deze expo?' en 'Hoe doet u er alles aan om géén chronologisch parcours met plaatjes aan de muur te brengen?'

Praktische informatie

  • Waarom? We wezen (in blogs en in het tijdschrift faro) al meermaals op het nog grotendeels onontgonnen potentieel van strips voor erfgoedorganisaties. Werken met strips als een beeldend en literair visitekaartje, als educatief instrument of als onderdeel van de signalisatie, biedt niets dan voordelen. Een verrassende kijk op de werking en collecties is gegarandeerd.
  • Waar? In het Belgisch Stripcentrum in Brussel. Een parel van de art nouveau, ontworpen door Victor Horta en het mekka voor iedereen die een hart heeft voor strips. 
  • Frans en Nederlands zijn de voertalen van deze conferentie.

Meer info & inschrijven doet u via de website van FARO.

Comics @ the Museum 2 is een initiatief van FARO, het Belgisch Stripcentrum en Stripgids.