TAPITTA

De Gulden Passer presenteert: Guido Thys over TAPITTA: een online kennisbank over Antwerpse drukkers en straten.

Online op 23 april 2024 om 20.00 u.
 

Guido Thys verzamelt boeken die in Antwerpen gedrukt of uitgegeven zijn, door de eeuwen heen. Een echte verzamelaar heeft een catalogus nodig om te kunnen afpunten wat er al op de planken staat – en vooral wat nog ontbreekt.
Een dergelijke lijst bestond niet, dus besloot hij om er zelf een te maken.

Wat begon als een eenvoudige spreadsheet is uitgegroeid tot een online grafisch bestand van tot nog toe meer dan 3.700 personen: niet enkel drukkers maar ook toeleveranciers, verlichters, bibliothecarissen, enzovoort.


Het unieke aan de opbouw van dit bestand is dat het heel makkelijk verbanden in beeld brengt (wie was er allemaal op dit adres actief? welke leerjongens zijn nooit meester geworden? was Susanna Goetheyns gerelateerd aan Trognesius? Wie was er actief in 1584? wie leerde er allemaal bij Van Soest? enzovoort) en dus eigenlijk boekhistorisch opzoekwerk automatiseert.


Om die reden heeft het project TAPITTA –“The Antwerp Printing Industry Through The Ages”- de aandacht getrokken van academici en verzamelaars in binnen- en buitenland. Guido spreekt er regelmatig over op vakcongressen en publiceert erover in vakbladen.


Om precies te kunnen aangeven op welke adressen welke ateliers gevestigd waren, heeft Guido de gegevens van 130.000+ huizen en 6.600 straten in Antwerpen in het bestand opgenomen, 3.200 bijkomende schrijfwijzen en oude benamingen van straten toegevoegd en de volledige lijst van wijknummers uit de Franse periode aan actuele of historische adressen gekoppeld. Op deze manier is een uniek geo-bestand ontstaan dat onderzoek in hoge mate kan vergemakkelijken.


Alle gegevens zijn binnenkort vrij toegankelijk via zijn website.
Tijdens dit webinar licht Guido Thys kort de historiek toe en geeft hij een uitgebreide demonstratie van de drie functionaliteiten: producenten, adressen en beroepen.