Taal is Toekomst

Via taalistoekomst.be kan je vanaf vandaag innovatieve en creatieve ideeën rond taal nomineren voor de Taal is Toekomst-trofee. De trofee ondersteunt initiatieven die het Nederlands promoten op een warme en aangename manier: geen taalzuivering, geen strenge regeltjes…  Klein of groot, helemaal nieuw of onterecht onbekend, dat maakt niet uit. Als de initiatieven maar zoveel mogelijk mensen een geweldige goesting geven in onze taal. Wie de trofee wint, krijgt een programma op maat uitgestippeld om het idee een trap hoger te tillen, te professionaliseren en breder te verspreiden. Taal is Toekomst is een initiatief van Davidsfonds, de Taalunie en Xpair Communication.

De kennis van het Nederlands zit in woelig water. Alle recente lees- en taalvaardigheidsstudies tonen aan dat het niveau van het Nederlands achteruit gaat. Nochtans hebben we taal meer dan ooit nodig. In een wereld waar alles meer en meer digitaal wordt, zorgt een gemeenschappelijke taal spreken voor verbinding. Hoe meer facetten je van het Nederlands beheerst, hoe lager drempels worden. Het spreken van een en dezelfde taal zet deuren open naar meer professionele kansen, een grotere mediawijsheid en zelfontplooiing. Nederlands zorgt er met andere woorden voor dat je sterker in je schoenen staat.

De frisse, innovatieve en creatieve ideeën zoeken we bij het grote publiek, in Vlaanderen én Nederland.

Kris Opdedrynck, algemeen directeur Davidsfonds

Davidsfonds, de Taalunie en Xpair Communication kijken die evolutie niet met lede ogen aan. Het is tijd voor actie, het is tijd voor Taal is Toekomst. Respect voor taal en cultuur zit immers ingebakken in het DNA van Davidsfonds. Die lange traditie steekt de Taal is Toekomst-trofee in een nieuw jasje.
Kris Opdedrynck, algemeen directeur Davidsfonds: “De frisse, innovatieve en creatieve ideeën zoeken we bij het grote publiek, in Vlaanderen én Nederland. Klein of groot, helemaal nieuw of onterecht onbekend, dat maakt niet uit. Als de initiatieven maar zoveel mogelijk mensen een geweldige goesting geven in onze taal. We geloven immers rotsvast in de kracht van gedeelde creativiteit.”

De trofee is dus geen competitie, het is in de eerste plaats een blijk van waardering voor diegenen die zich inzetten voor onze (taal-)gemeenschap. Bovendien zal Davidsfonds, samen met de Taalunie en Xpair Communication, actie ondernemen om het gelauwerde initiatief uit te bouwen, te professionaliseren en bekend te maken in Vlaanderen en Nederland. Deze oproep gaat dus heel breed: het onderwijsveld, (jeugd)verenigingen, bibliotheken, u thuis...

Iedereen kan hét winnende idee voor de Taal is Toekomst-trofee nomineren op www.taalistoekomst.be

Meer over Davidsfonds op davidsfonds.be
Meer over de Taalunie op taalunie.org
Meer over Xpair Communication op xpair.be