Hoe willen we oud worden?

Reflectiedag op 3 juni i.s.m. rekto:verso en NTGent

Etcetera en rekto:verso organiseren in samenwerking met NTGent een reflectiedag over ouderdom, waarbij vragen worden gesteld over hoe we ouderdom zien en behandelen in onze maatschappij en cultuur, welke clichés doorbroken moeten worden en welke rol de kunsten spelen in de representatie van ouderen.

“Als het gaat over oude mensen, overheersen de negatieve denkbeelden. Ze zijn ‘niet meer mee met hun tijd’ en doen niets dan mopperen en klagen. In het publieke discours wordt veelal over ouderen gepraat in plaats van met hen. Als een groep mensen die economisch niet meer rendeert (in het beste geval nog consumeert) maar de verzorgingsstaat vooral geld kost, is de stem van ouderen van geen tel.

Maar wat betekent ‘oud zijn’ eigenlijk? Vanaf wanneer ben je oud? Is ouderdom iets wat ons van onszelf vervreemdt of geldt het als moment van ultiem zelfinzicht? Kan een ouder lichaam, in een samenleving die geobsedeerd is door jeugdigheid en productiviteit, ook als een vorm van verzet fungeren?

Op 3 juni halen cultuurtijdschriften Etcetera en rekto:verso in samenwerking met NTGent ouderdom vanonder het stof. In panelgesprekken, lezingen, artistieke interventies, debatten en een volksassemblee verhouden we ons live tot vragen die ook in onze papieren nummers aan bod komen: Hoe gaan we vandaag maatschappelijk en cultureel met ouderdom om? Welke clichés dienen we dringend te doorbreken? En welke rol spelen de kunsten in de representatie van ouderdom en oudere mensen?”

PROGRAMMA (INLOOP VANAF 13U15):

(alle vermelde namen zijn bevestigd, er komen later nog enkele namen bij)

Hosting: Charlotte De  Somviele en Simon Baetens

13u30 (gast)redactie aan het woord

Toon Vandevelde & Marleen Wynants (gastredactie rekto:verso) (redactie Etcetera)

13u45 Gita Hacham: Spoken poetry ‘Vrees ons’

14u00 Debat over ageing (in de kunsten) Moderatie: Hannelore Roth Sprekers: Monika van Paemel, Bob De Moor, Vanessa Van Durme, Koenraad Tinel

15u30 Drie korte literaire/artistieke interventies: Astrid Roemer, Willem de Wolf & Siska Van Daele

16u30 Bingo 

17u30 Volksassemblee Thema: maatschappelijke inspraak door ouderen Host: Marleen Wynants

19u Einde