Een magazine op dik, gerecycleerd papier, met veel kleur en een wilde lay-out, dat bericht over de mens en diens wens.

Een tijdschrift met het formaat en de look van een krant, dat de actualiteit op een satirische manier beschrijft, aangevuld met kortverhalen en poëzie.

Een ecologisch verantwoord geproduceerd hebbeding-tijdschriftje dat reflecteert over beeldende kunst en literatuur.

Een bijlage bij een kwaliteitskrant, presenterend, opiniërend en dwars – misschien zelfs letterlijk.

Een cross-over magazine, op papier en digitaal, waarin de vrouwelijke stem alle ruimte krijgt; gedrukt in een lettertype mét schreef.

Nieuwe magazines die zich bij Folio aansloten? Nee, dat (nog) niet. Onlangs was ik te gast in de inspirerende vertrekken van Creatief Schrijven, tevens broeiplek van Foliomagazine VERZIN. Ik ontmoette er de cursisten van de SchrijversAcademie, en vroeg hen: “Als jijzelf een tijdschrift was, wat voor tijdschrift zou je dan zijn?” In zowat elke andere groep is zo’n opgave op een zaterdagochtend een zware dobber. Niet voor deze studenten: In geen tijd was een hele stal vol fantastische, uiteenlopende tijdschriftconcepten geboren.

In ruil voor al die zinnenprikkelende voorstellen, vertelde ik meer over de tijdschriften in de lage landen, literair en anders. Dat is sowieso een thema waar ik het graag over heb, maar voor zo’n enthousiast, leergierig en bij momenten terecht kritisch publiek, is het helemaal genieten.

Periodieke groetjes

Cathy, coördinator Folio vzw

Stel je kandidaat voor de SchrijversAcademie

Zit jij thuis ook op een stapel verhalen of gedichten die hongeren naar publicatie? Dan is de SchrijversAcademie wellicht iets voor jou. Je krijgt er persoonlijke begeleiding, ruimte om te experimenteren en ontmoet een hele resem interessante vakgenoten.

Snel zijn is de boodschap, want vandaag, 15 mei, is de allerlaatste dag om je kandidaat te stellen voor volgend schooljaar.