In de aanloop naar Wereldboekendag en Vlaanderenleestdag (23 april) lanceert cultuurtijdschrift de lage landen een podcastreeks over literaire debuten uit Vlaanderen en Nederland. In De Eerste Keer krijgen beginnende auteurs de aandacht die ze verdienen. Guillaume Van der Stighelen en Hanan Faour geven de aftrap.

Vorig jaar verschenen meer dan zeventig Nederlandstalige debuten. Jong en oud, bekend en onbekend: veel van dit opkomend literair talent verdient een plaats in de boekenkast, tussen meer gevestigde waarden. Met De Eerste Keer, een nieuwe tweemaandelijkse literaire podcastreeks, wil de lage landen hun stemmen laten horen.

In elke aflevering zijn twee schrijvers te gast die onlangs een romandebuut uitbrachten. Met journalisten Anouk van Kampen en Dirk Vandenberghe praten ze over de drang om te schrijven, het maakproces van hun debuten, en de verhalen die ze nog willen vertellen.

De podcast biedt schrijvers ook een platform om ervaringen uit te wisselen. Daarom blikt in elke aflevering een bekende auteur terug op zijn of haar debuut. Hoe is die roman ontvangen? Welke gevoelens houdt de schrijver daaraan over? Heeft hij of zij tips voor beginnende auteurs?

Beluister hier de eerste aflevering!

In de eerste aflevering kijken Guillaume Van der Stighelen en Hanan Faour terug op het ontstaansproces van hun romans Rozeke (Manteau) en Schervenstad (De Geus).

Podcasts en geschreven recensies

De podcast De Eerste Keer is een aanvulling op de bestaande gelijknamige rubriek op de website van de lage landen. Daarin recenseert journalist Dirk Vandenberghe elke maand een recent verschenen Nederlandstalig debuut.

De rubriek telt intussen 53 afleveringen. Naast Schervenstad van Hanan Faour en Rozeke van Guillaume Van der Stighelen kwamen recent ook Omdat ze leven van Brecht De Backer, De randen van Angelo Tijssens en Weerlicht van Jante Wortel aan bod.

Meer ontdekken van de lage landen?