In ons tijdsgewricht dient chaos omzeild te worden. Maar hoe hard we ook proberen, onder de schijnbare structuur van het alledaagse strekt chaos zich uit, klaar om onze pogingen achteloos teniet te doen. “Je zou wat vaker mee kunnen gaan naar de bootcamples. Of download een mindfulnessapp”, zegt een enerverende huisgenoot in het verhaal ‘Zolang je maar gelukkig bent’ door Evelien Flink. Dit soort goedbedoelde tips weerhoudt de hoofdpersoon er echter niet van in chaos te verglijden.

In dit nummer peuteren onze auteurs chaos van tussen de kieren van het opgeruimde leven. Jorg van den Kieboom voert in ‘een mens gevallen’ personages op die zoeken naar rituelen om de chaos rondom zich te beheersen. In ‘Elias’, een kortverhaal door Tyche Tjebbes, volgen we een vrouw die na het beluisteren van een audioboek de voeling met het stabiele campingleven verliest. Chaos toelaten en uitlokken is een vorm van verzet tegen de huidige orde van de dingen. Wat weigert afgebroken te worden, blijft overeind als een ruïne – het tegenovergestelde van chaos, aldus Christiaan Ronda. In ‘Een onvolledige catalogus van ruïnes en utopieën’ zien we een opeenvolging van verkruimelde beelden: vergane glorie die weigert een nulpunt te bereiken.

Als we chaos buitensluiten, stolt het leven. Met dit nummer valt een portie chaos in je bus. Letterlijk en thematisch. Het is aan jou om de pagina's in de juiste volgorde te steken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De auteurs: Felix Sandon, Tyche Tjebbes, Francesca Birlogeanu, Yamakawa Masao, Jan Moens, Adriana Murad Konings, Joep Harmsen, Bas Tuurder, Pieter Franciscus M, Christiaan Ronda, Julien Staartjes, Wout Waanders, Jorg van den Kieboom, Wim Wauman, Benjamin De Roover & Casper Burghgraeve, Bouke Schut, Evelien Flink en Gwyn Bouwman.

Gastredacteur: Mohamed Ouaamari.

Kunst in #42 Chaos van Susanna Inglada en Marcin Dudek

Ook in dit nummer gaan literaire teksten een paringsdans aan met het werk van twee beeldende kunstenaars.

De kunstenaars: Susanna Inglada en Marcin Dudek.

Susanna Inglada buigt zich met haar werk over machtsverhoudingen, autoriteit, corruptie, medeplichtigheid en genderongelijkheid. In haar scenario’s met wriemelende personages die opgesteld staan als op een filmset, lijk je als toeschouwer een scène te betreden waarin je prompt zelf een van de acteurs wordt.

Kunstenaar Marcin Dudek herinnert zich levendig hoe chaos het Pools voetbalstadion overnam en individuen transformeerde tot hooligans. Hij was één van hen. Deze ervaringen vertaalt Marcin Dudek in zijn studio. Daar geeft hij op een beheerste manier expressie aan die herinneringen en de bijhorende gevoelens.

Gastcurator: Benedicte Goesaert.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De peetouders van #42 chaos: Gaea Schoeters & peter Arno Van Vlierberghe

Sinds 2019 staan aan de wieg van elk nieuw nummer ook fiere peetouders. Voor #42 Chaos zijn we blij te kunnen zeggen dat Gaea Schoeters en Arno Van Vlierberghe zich graag over onze nieuwste papieren baby ontfermen. Samen ondersteunen ze de lancering van deze editie.

Benieuwd naar welke teksten onze peetouders zelf het liefste gelezen hebben? (Ze kregen uiteraard een preview.) Houd dan zeker Roergebied in de gaten. Daar onthullen Gaea en Arno hun favoriete bijdragen aan Chaos.

Arno Van Vlierberghe (foto door Catherine Lemblé)
Arno Van Vlierberghe (foto door Catherine Lemblé)
 
 
 
 
 
 
 
 
Gaea Schoeters (foto door Sébastien Van Malleghem)
Gaea Schoeters (foto door Sébastien Van Malleghem)
 
 
 
 
 
 
 

Abonnee worden?

Wil je je graag abonneren op Kluger Hans? Dat kan! Elke nieuwe abonnee zal als welkomstnummer #42 Chaos in de brievenbus vinden.

Ontmoet het schrijftalent van morgen. Kluger Hans is er voor de nieuwsgierige lezer die graag verder kijkt dan de gevestigde namen. Via dit tijdschrift leer je nu al de auteurs kennen die over vijf jaar op ieders salontafel prijken.

Als abonnee krijg je tweemaal per jaar een verse Kluger Hans in je brievenbus. Zorgvuldig vormgegeven pronkstukken om je vrienden mee jaloers te maken. Abonnee worden is overigens de beste manier om ons te steunen. Zo kunnen we nog lang mooie publicaties maken.

Je kan ook een jaarabonnement cadeau doen

Wat krijgen ze? Bij registratie van hun abonnement valt binnen de twee weken het jongste nummer van Kluger Hans als welkomstexemplaar in hun bus. Daarna ontvangen ze nog beide nummers die uitkomen binnen het jaar waarin ze abonnee zijn.