Het gebeurt in het museum

Het gebeurt in het museum – de klimaatproblematiek

Waarom worden musea geregeld geviseerd door klimaatactivisten? Opmerkelijk, want net musea proberen zich steeds meer als maatschappelijk geëngageerde instellingen te profileren. Deze eerste FARO-podcast gaat op zoek naar antwoorden op de (complexe) vraag hoe musea een verschil kunnen maken in de strijd tegen de klimaatverandering.

In de vierdelige podcast Het gebeurt in het museum – de klimaatproblematiek maken we een tour d’horizon van hoe musea zich tot de klimaatproblematiek verhouden. De uitdagingen op het vlak van de klimaatverandering zijn groot en het is nu echt wel alle hens aan dek, zoals nog maar eens duidelijk werd op de COP 28 in Dubai. Daar werd midden december het einde van de “fossil fuel era” aangekondigd. Maar hoe kunnen musea nu en morgen bijdragen aan die duurzame(re) toekomst? Welke obstakels zijn er? Wat gebeurt er vandaag al, in binnen- en buitenland? En volstaan al die goeie voornemens en inspanningen wel?

Deze podcastreeks wil met de focus op de klimaatproblematiek illustreren en duidelijk maken dat heel wat musea een rol (willen) opnemen in de maatschappij. Drie experts zitten aan tafel en delen hun ideeën, inzichten en ervaringen:

  • Elviera Velghe (directeur Musea Brugge)
  • Rebekka Eschauzier (Extinction Rebellion Belgium)
  • Olga Van Oost (algemeen directeur FARO)
  • Host is Roel Daenen, communicatiecoördinator bij FARO.
in de studio

Van links naar rechts: Roel Daenen, Elviera Velghe, Rebekka Eschauzier en Olga Van Oost. In de studio van het GUM, het Gents Universiteitsmuseum

U vindt de vier afleveringen van Het gebeurt in het museum – de klimaatproblematiek in het onderdeel 'Kennis' van de FARO-website en kunt ze gratis beluisteren via Spotify.