Valt literatuur lezen onder begrijpend lezen? Wat valt er te begrijpen? Een roman of een gedicht lezen is meer een vorm van ervaren dan van begrijpen. De taal is geen keten van begrippen, maar dringt zich op als een landschap, soms bewust kaal, hard en uitgepuurd, soms barok, labyrintisch en vol van zichzelf, nu eens gepassioneerd, direct en zonder omwegen, dan weer ironisch, afstandelijk of metaforisch, losgezongen van de mens of net doordrenkt van zijn leed en lust, … Evenzoveel manieren om de werkelijkheid, de geschiedenis, de natuur, de politiek, de naam, de geografie, de kosmos, de liefde, de literatuur zelf te lezen.


Onder de titel Begrijpend lezen cureert nieuwbakken hoofdredacteur Erwin Jans dit nummer. Een verrassende constellatie van namen en signaturen.


Met nieuwe gedichten van Dirk van Bastelaere,  het eerste hoofdstuk uit een prozatekst van Erik Spinoy, een kritische lectuur van de Gilliams-biografie door Hans Vandevoorde, meta-poëzie van Claude van de Berge, liefdespassie bij Fatena Al-Ghorra, nieuwe verhalen en poëzie van Bart MeulemanEric de KuyperElma van HarenArnoud van AdrichemAnne VegterFrank KeizerNachoem Wijnberg, Geert Buelens, Erik Lindner en Sofie Verdoodt