cover van #43 Huid

In een wereld waar we elkaar zo lang niet hebben kunnen vastpakken loeren huidhonger en overprikkeling om de hoek. In dit nummer komen aanrakingen, ontmoetingen en hunkeringen aan bod. Soms zijn ze gewenst, soms zijn ze verschrikkelijk, terwijl sommige nog moeten komen.En zo herinnert de huid zich een heel leven.

Dat is ook zichtbaar in ‘Dertien’ van David Jacobowicz. Het verhaal volgt de littekens op het lichaam van een eenenveertigjarige verteller en wat die zeggen over een zware operatie en azuurblauwe kniebeschermers. Leonore Spee’s ‘Huis’ vertelt over wat nog komen kan en over de zoektocht naar een nieuw begin na een gebroken hart in een goedkoop en verdacht appartement. Het leven toont zich als iets dat sporen achterlaat, maar dat zich ook nog ver in de toekomst uitstrekt. In het kortverhaal van Falun Ellie Koos wordt het belang van familie aangestipt. In ‘Waterrimpels’ bezoekt het hoofdpersonage haar broer terwijl ze nadenkt over hun vader, hun jeugd en rimpelige vingertoppen na te lang in het zwembad te zitten. De gesprekken tussen broer en zus zijn simpel, maar onderhuids sluimert er veel meer.

een kleine stapel magazines van #43 Huid
 
 
 
 

Ook zachtheid krijgt een plaats in #43 Huid. ‘In al je allergieën’ van David Huyghe is een warme liefdesbrief over alle dingen die een mens doet, wil doen en heeft geprobeerd. Uschi Cop neemt ons mee naar een wrangere zachtheid. ‘De Kamer’ speelt zich af in een tijd vol virussen en dood, niet in het verleden, maar in de toekomst. De etherische Anna begeleidt een man, met veel zachtheid en intimiteit, doorheen een opruiming. In ‘Amintire din Odesa/Aandenken uit Odessa’ van Ana Alexandrescu in vertaling van Charlotte van Rooden kruipt Natalka in de huid van een professionele zeemeermin, om zo hopelijk genoeg geld te verdienen aan enthousiaste toeristen. Het leven in Odessa wordt echter steeds moeilijker en daarmee ook haar samenwerking met Aleksej, haar bewaker.

De huid is een belangrijk orgaan waarmee we de wereld verkennen, maar waarmee de wereld op zijn beurt ook ons tactiel en visueel bevoelt. Laat de teksten in de nummer je (aan)raken en verwarmen, of juist doen zinken in koud, prikkelend water. Of streel zonder te lezen over de vele woorden en kunstwerken en ervaar de papieren huid van deze Kluger Hans.

 

De auteurs

Je ontdekt teksten van Uschi CopDavid HuygheLiandel LamersFalun Ellie KoosAna Alexandrescu in vertaling van Charlotte van RoodenDavid JacobowiczEelco CouvreurLeonore SpeeThijs HoekstraSam TheunissenHelena van Lare en Elsbet De Pauw.

Doorheen dit nummer zie je kunst van Jana Cordenier en Charlie De Voet.

Gastredacteurs van #43 HuidSholeh Rezazadeh en Misha Verdonck.

Peetouders van dit nummer zijn Gershwin Bonevacia en Maud Vanhauwaert.
 

Wil jij ook nieuw literair talent ontdekken?