Trigger is een Engelstalig online en geprint tijdschrift over fotografie, uitgegeven door het FOMU, het fotografiemuseum in Antwerpen, en vormgegeven door Fw:Books (Amsterdam). 

'Fotografie'

Trigger erkent de belangrijke rol van fotografie in diverse maatschappelijke contexten. Het biedt tevens kritische perspectieven op de vele problematische dimensies van fotografie.

Trigger gaat over beelden. Het schept de mogelijkheid tot een vergelijk van die beelden en schept zo ruimte tot reflectie. Het bevraagt het statuut van het beeld in actuele en historische contexten. 

Het verkent daarnaast diverse relaties tussen tekst en beeld. 

Samenwerkingen

Trigger verbindt auteurs, fotografen, denkers, collectieven met elkaar ten einde na te denken over nieuwe perspectieven in de fotografie.

Door wisselende samenwerkingen met een gastredacteur - een onderzoeksgroep, een fotograaf, een organisatie e.a. - ontwikkelt Trigger verschillende invalshoeken rond één concept zoals bijvoorbeeld 'onzekerheid', 'zorg', 'samenwerking'. Ook online ontstaan onafhankelijke bijdragen door samenwerkingen met auteurs, onderzoeksgroepen, fotografen en nieuwe initiatieven in de fotografie. 

Trigger stimuleert, jaarlijks, enkele crosspublicaties met lokale en internationale tijdschriften waaronder rektoverso, Revista Zum e.a. 

Het is gericht op zowel studenten in de fotografie, fotografen, onderzoekers, als een breed-cultureel publiek. 

Wist je dat?

Trigger groeide uit het in 2019 opgedoekte Nederlandstalige tijdschrift Extra genaamd. In vier jaar tijd werd Trigger niet alleen een zelfstandige pijler binnen de werking van het museum, maar tevens een herkenbaar medium voor reflectie omtrent fotografie in internationale context. 

Zin om bij te dragen aan Trigger? Neem zeker een kijkje in onze richtlijnen voor auteurs. 

Praktisch

Trigger heeft één geprint themanummer per jaar en verschijnt tijdens de tweede week van november. 

Voor een geprinte Trigger betaal je 21 euro. 

Online kan je maandelijks gratis - telkens op de tweede en derde vrijdag - twee nieuwe onafhankelijke bijdragen verkennen. 

Website

Facebook

Instagram

Met vragen voor de redactie kan je terecht op: tom.viaene@fomu.be   

Dit is een overzicht van de themanummers.