nY ontstond in 2009 uit de fusie van twee Vlaamse literaire tijdschriften: yang (opgericht in 1963) en freespace Nieuwzuid (opgericht in 1999). De naam nY is de samenvoeging van de beginletters van beide stichtende tijdschriften. En in de Scandinavische talen betekent ‘ny’ nieuw.

Dat laatste is mooi meegenomen, zolang het maar duidelijk is dat nY niet naïefweg staat te juichen bij al wat zich als nieuw aandient. Het nieuwe dat er voor nY toe doet, is datgene wat zich niets aantrekt van de consensus. Het nY-project is daarom vaak een kritisch project. Maar het heeft ook een machtige, scheppende keerzijde: het genereert alternatieven waarvan men nooit had geweten dat ze mogelijk waren.

De categorische imperatief waar nY aan gehoorzaamt is: laat zien dat het anders kan! Die imperatief is inherent aan elke creatieve daad, het gehoorzamen eraan roept dezelfde gevoelens op: spanning, onbehagen en soms zelfs angst – maar vooral ook het plezier aan avontuur en herwonnen vrijheid.

Wist je dat nY

  • nY wordt uitgesproken als /ni:/?
  • zowel op papier als digitaal verschijnt?
  • licht geeft in het donker?
cover nY nummer 44 Vrede
cover nY nummer 43
cover nY nummer 41

Praktisch

nY publiceert jaarlijks 3 nummers van ca. 180 pagina’s. Elk nummer wordt geïllustreerd door een andere beeldend kunstenaar. Enkele teksten uit nY-print zijn ook beschikbaar op de website.

Een abonnement op nY-print kan vanaf elk nummer ingaan. Voor België: particulieren € 25; andere landen: particulieren € 30; studenten: €20; instellingen € 50; steunabonnement: € 100. De meeste losse nummers kunnen worden nabesteld. Vanaf #10 is nY ook digitaal beschikbaar.

E-mail: info@ny-web.be

Website: www.ny-web.be