Winter 2024

Elke schrijver ervaart het wel eens, de lokroep van het internet. Je tekst met andere schrijvers delen online, deel zijn van de schrijfgemeenschap, ... Maar is het wel veilig om je teksten online te delen?

Hou je doel voor ogen

Je werk op schrijfwebsites delen kan wel eens aanvoelen als de weg naar de Heilige Graal. Zo veel mogelijkheden en kansen. Door online je schrijfmateriaal te delen, kan je naambekendheid creëren, je schrijfkunsten oefenen en feedback krijgen, en sparren met andere (aspirant-)auteurs, recensenten of schrijfdocenten. Je kan opgepikt worden door magazines of uitgeverijen en dat biedt uiteraard veel mogelijkheden. Dat wil echter niet zeggen dat publiceren op schrijfwebsites enkel rozengeur en maneschijn is. Zet je teksten alleen online als dat goed voelt voor jou. Daarenboven moet je soms ook opletten dat je geen werk online zet dat een uitgever later in een (betalende) uitgave zou kunnen uitbrengen.

Is mijn tekst online zetten wel veilig? Wat met plagiaat?

Het klopt dat wanneer je iets online zet, je niet meer zo makkelijk in de hand hebt wat er verder met je tekst gebeurt. Een eerste geruststelling: jij hebt automatisch auteursrecht op het werk dat jij maakt. Kort gezegd zijn er slechts twee voorwaarden om auteursrecht te verkrijgen: het werk dat je gecreëerd hebt, moet origineel en concreet zijn. Ideeën die in je hoofd leven zijn dus niet beschermd, maar eenmaal ze op papier (of online) staan en uniek zijn, zijn ze dat wel.

Dat wil echter niet zeggen dat iedereen zich zomaar aan de regels houdt. We kennen allemaal het 'zoeken naar inspiratie' of 'ik google nog even een afbeelding die mooi bij de uitnodiging voor mijn feestje past'. Het internet zorgt ervoor dat we heel makkelijk andermans werk kunnen vinden. Dat is fantastisch, maar kan ook moeilijkheden met zich meebrengen, zoals de bescherming van je werk.

man typt op laptop, foto is van bovenaf getrokken

Elke schrijver ervaart het wel eens, de lokroep van het internet. Je tekst met andere schrijvers delen online, deel zijn van de schrijfgemeenschap, ... Maar is het wel veilig om je teksten online te delen?

Zorg dus dat je altijd je naam bij je teksten zet. Zo is op z'n minst juiste bronvermelding mogelijk en kan plagiaat makkelijker opgespoord worden.

Je kan je werk ook laten registreren in een i-Depot. Zo kan je vastleggen wat je geschreven hebt en de datum waarop. Je kan ook nadenken over een licentie voor hergebruik, bijvoorbeeld de Creative Commons licenties. Die licenties kun je heel eenvoudig aan je tekst toevoegen en maken voor andere internetgebruikers duidelijk wat ze wel of niet met je tekst mogen doen.

Hoe weet ik of een schrijfwebsite te vertrouwen is?

Als je beslist om je werk op een schrijfwebsite te publiceren, zorg dan dat je er een kiest die je zelf kent of die door andere (bekende) auteurs aanbevolen wordt. Doe een steekproef van de teksten die erop staan: wat vind je van de kwaliteit van de teksten? Zie je de ene spelfout na de andere, dan is de kans klein dat je veel voordeel zal halen uit die website.

Daarnaast kan je controleren hoe de schrijfwebsite te werk gaat met de teksten die ze publiceert en of de website op zichzelf staat dan wel of die vasthangt aan een uitgeverij, vzw of magazine. Heel wat schrijfwebsites zoals Meander of De Aanlegplaats werken met redacties die beslissen of je werk een plekje krijgt op de website. Op bijvoorbeeld Azertyfactor kan je je eenvoudig registreren en je teksten zelf online zetten.

persoon typt op laptop, alleen toetsenbord en handen in beeld

Jij hebt automatisch auteursrecht op het werk dat jij maakt. 

Twijfel je nog omdat je weinig informatie vindt over de werkwijze, selectie en feedback van het platform? Of wordt er nergens melding gemaakt of je het auteursrecht op de tekst behoudt en hoe omgesprongen wordt met verdere verspreiding van je tekst? Neem dan contact op met de redactie of verantwoordelijken van de website en stel je vragen.

Je werk delen op schrijfwebsites kan veilig zijn en kan voordelen met zich meebrengen, maar wees je wel bewust van waarom je online je werkt deelt én wees kritisch over de plek waar je publiceert.

Meer VERZIN? Zelf aan de slag? Neem nu een abonnement.