2023/3

Het begon met een droom, of nee, twee dromen eigenlijk. Op een zonnige dinsdag ergens in Brussel besloten twee bibliotheekmedewerkers, eentje van Etterbeek en de andere van Jette, dat het hoog tijd was voor een podcast over prenten-, kinder- en jeugdboeken. Ze liepen toevallig allebei al met een vaag idee in die richting rond, maar nu het uitgesproken werd, en dan nog wel tegen elkaar, leek het plots realistisch. Na budget lospeuteren voor het materiaal, brainstormen, jingles maken en proefopnames ineenboksen, werd de eerste episode opgenomen, net voor de zomer van 2022.

Initieel was de grootste drempel zichzelf kunnen aanhoren. Ze moesten elkaar ervan overtuigen dat de versprekingen en stopwoordjes die de ander er onvermijdelijk soms instopte, niet te veel stoorden en soms juist amusant waren. Na enkele episodes werden ze zich gelukkig minder bewust van de microfoons en konden ze steeds ongedwongener spreken.

logo

Yarne Daeren (OB Etterbeek) getuigt: “Het feit dat we nieuwe boekenplaatsen in Brussel kunnen ontdekken en tijd kunnen nemen om met mensen te praten die ook houden van boeken, maakt het voor mij al de moeite waard. Daarnaast blijkt dat we effectief mensen kunnen inspireren. Het is echt ongelofelijk hoeveel positieve reacties we al kregen.”

Parelvissers

Jonge en minder jonge ouders hebben vaak amper tijd om te lezen en hun kinderen aan het lezen te krijgen. Een maandelijkse podcast met boekentips is dan niet alleen fijn, maar ook gewoon nodig. Het is immers niet alleen de taak van de scholen om aan leesbevordering te doen, ook thuis moeten kinderen zoveel mogelijk met verhalen in aanraking komen. Dat Yarne en Jochen via hun functie als jeugdmedewerker in de bibliotheek niet alleen op de hoogte zijn van de laatste nieuwe kinderboeken, maar ook van oudere pareltjes, maakt dat zij de geknipte hosts zijn. Praten over boeken doen ze duidelijk niet alleen met heel veel plezier, maar ook met veel kennis van dat vakdomein.

Yarne luistert geconcentreerd naar het resultaat van de eerste proefopname. Ondertussen werd beslist dat een stapel boeken als statief voor de microfoons toch niet zo handig is.

Jochen Dubois (OB Jette) vertelt: “We raden niet alleen boeken aan die we ooit al lazen, met het thema van de maand in de hand gaan we steeds op zoek naar wat nieuws. Zo kunnen wij ook nog op positieve wijze verrast worden. We krijgen daarnaast steeds weer tips van luisteraars, die we graag verkennen. Die wisselwerking van tips geven en krijgen, maakt het boeiend voor zowel de mensen aan de microfoons als aan de hoofdtelefoons.”

Yarne en Jochen maken natuurlijk telkens een subjectieve selectie, maar deze kan voor ouders een opstapje zijn naar andere boeken, en het kiezen minder afschrikwekkend maken. De ludieke leuze van Larieboek & Apekool is ‘het leven is te kort voor slechte boeken’. Het is evident dat wat de ene goed vindt, niet noodzakelijk iemand anders ligt. Het staat de luisteraar dan ook vrij om niet akkoord te gaan met wat aangeraden wordt. Het is juist de discussie die daarop volgt die boeiend is. Waarom vind je een boek goed of minder goed? Kun je er woorden op plakken? Sommige prentenboeken blijken eerder leuk voor de ouders, terwijl kinderen ze niets vinden. Of boeken bereiken een ander publiek dan de maker initieel dacht. Als daarover gewoon al nagedacht en van idee gewisseld wordt, bereikt deze podcast zijn doel.

Brussels illustrator en papa van twee, Pieter Fannes, kwam langs in de bibliotheek van Jette om het onder andere te hebben over zijn laatste boek: 'Soortenschat'. Yarne, Jochen en gastheer Ewout hingen aan zijn lippen!

“We willen zoveel mogelijk ouders, en door hen ook hun kinderen, bereiken om lees- en verhalenplezier en daardoor ook geletterdheid te stimuleren,” zegt Yarne. “Het zou al tof zijn om enkele kinderen, jongeren én volwassenen meer in de boeken te krijgen.”

De bedoeling is om de podcast niet alleen in Brussel, maar ook in de rest van Vlaanderen te verspreiden. Zoals uit verschillende onderzoeken blijkt, gaan leesplezier en technisch lezen immers overal achteruit. Misschien kan deze podcast een klein puzzelstukje zijn om de statistiek mee te helpen ombuigen?

Opbouw van de podcast

Larieboek & Apekool is dus een maandelijkse podcast. De episodes zijn opgebouwd volgens een vast stramien. Eerst wordt de boekenplek waar de episode plaatsvindt aan de hand van een interview voorgesteld. Deze plaats kan een boekenwinkel, museum, uitgeverij, kunstenhuis of bibliotheek zijn. Yarne en Jochen stellen dan boeken voor rond het thema van de maand. Daarna schuift een (groot)ouder, tante of oom aan om een boek voor te stellen dat goed werkt voor haar/hem en het kind. Af en toe is deze persoon een auteur of illustrator, dan wordt er ook stilgestaan bij diens werk. Je krijgt dan ook een boeiende inkijk in het creatieproces. Tot slot geeft de gastvrouw of -heer nog een leestip mee voor de ouders zelf. Zo willen ze hen aanzetten tot zelfzorg en om een levend voorbeeld te worden voor hun kind. Want zien lezen, doet lezen.

Elke episode heeft een duur van 30 à 45 minuten. Ideaal voor een lange afwas, strijk of onderweg. Je hoeft de episodes zeker niet in één keer te beluisteren of in chronologische volgorde. De boeken die aangeraden worden, staan ook telkens in de notes bij de episode. Luisteraars moeten deze dus niet noteren. Beluister de episodes via @larieboek&apekool op elk podcastplatform en volg via het Instagramkanaal @Larieboek. En oordeel dan maar zelf!

Wil je meer lezen over boekenruilkasten, het belang van informatiebeheer bij DE SINGEL en kennismaken met Kei-Jong vzw?