mei 2022

“Ik wil schrijver worden.” Het zijn de woorden van Sander, een goedlachse en bijzonder pientere knaap van elf jaar die dankzij Junior Journalist zijn passie voor schrijven (her)ontdekte. Ondanks een beperking neemt hij deel aan het reguliere onderwijs, waar hij de schrijfwedstrijd van Davidsfonds leerde kennen. We gingen op gesprek bij hem en zijn mama Marianne. 

Marianne, onlangs stuurde je ons een mail om het verhaal van Sander te delen. Waarom vond je dat zo belangrijk?

Marianne: “Aan de ene kant wil ik inclusie onder de aandacht brengen. Inclusie betekent dat iedereen dezelfde kansen krijgt en hetzelfde behandeld wordt, ongeacht beperking of achtergrond. Dat is anno 2022 nog altijd niet vanzelfsprekend. Aan de andere kant vond ik dit een kans om Sander dat extra zetje te geven, om hem te tonen dat hij gezien en gehoord wordt en dat ook hij recht heeft op een plaatsje in de maatschappij, ondanks die vreselijke beperking waar hij voortdurend op beoordeeld en aangesproken wordt.“

Sander: “Mensen moeten niet tegen mij doen en praten alsof ik een kleuter ben. Het is niet omdat ik in een rolstoel zit, dat ik niets kan en hoor.” 

Sander, de schrijfkriebels zijn er gekomen na je verhaal voor Junior Journalist. Waar gaat het over?

Sander: “Over een meisje dat ervan droomt om koningin van de logica te worden. Ze studeert wetenschappen en vindt allemaal gekke dingen uit. Op een dag gaat het mis en moet ze bij de koning komen. Uiteindelijk redt ze de wereld en komt haar droom uit!”

Marianne: “Hij heeft zijn verhaal met veel passie geschreven, waarna de schrijfkriebel gebleven is en hij aan een volgend schrijfsel begonnen is, eentje van meer dan 700 woorden al. Hij is zoekende: wie ben ik en wat doe ik hier, wat is mijn plaats? Vandaag overheerst het gevoel: ‘ik wil schrijver worden’.”

Sander met zijn mama Marianne

Sander met zijn mama Marianne

Sander: “Ik vond schrijven altijd al leuk, maar nu is het mijn droom geworden. Nu schrijf ik meestal avonturenverhalen, terwijl ik vroeger meer schreef over dieren. Schrijver worden lijkt me zo leuk, omdat ik dan constant verhalen en gekke namen kan verzinnen en in mijn fantasie kan duiken. Ik heb er denk ik wel talent voor, dus ja, daar ga ik voor.”

Marianne: “Sander leerde zichzelf lezen en schrijven in de derde kleuterklas. In het eerste leerjaar schreef hij zijn eerste verhalen zoals De trap naar de ruimte. Het gaat over Anni, die twee papa’s heeft, zelf zot is van dieren en altijd naar de dierentuin gaat. 's Avonds nemen die dieren een trap naar de ruimte en worden ze de sterrenbeelden.” 

Een van je teksten My Life, delen we hier in Het Accent. Waarom moeten mensen jouw tekst zeker lezen?

Sander: “Het gaat erover dat mensen in een rolstoel ook een talent kunnen hebben. Ik wou eigenlijk gewoon over mezelf schrijven.”

Marianne: “Het is een heel filosofisch levensverhaal dat echt wel naar de keel grijpt. En dat voor een jongen van elf jaar. Je moet het lezen om het te snappen.”

Het verhaal van Sander: 'My Life'

Ik ben geboren op 4 februari 2011 en ons ongeval was op 8 april 2011, dat is 11 jaar en 11 dagen geleden.

En kijk waar we nu staan,  applaus voor onszelf.

Maar natuurlijk heeft dat ongeval heel mijn leven veranderd, spijtig genoeg, en het zal altijd invloed hebben op mijn leven en van mijn ouders.

Ook mijn volwassen leven zal niet gemakkelijk zijn en mijn pensioentijd nog moeilijker, maar ik zal proberen te aanvaarden hoe mijn leven is.

Mijn droom is dat ik een beroemde schrijver word, sorry dit is de verbetering: een wereldberoemde schrijver.

En als ik 95 jaar word, dan pas wil ik sterven in vrede.

Maar daar zijn we nog lang niet, nog heel lang niet.

Maar ik kan niet kiezen hoe lang ik leef, dat beslist het universum.

Over hoe lang ik leef maak ik me geen zorgen, ik hoop gewoon dat mijn leven het waard is.

Maar eerst focus ik op mijn droom, namelijk: een wereldberoemde schrijver worden.

Dat is mijn lot.

En dit lot ga ik volgen, hoe moeilijk  de weg daar naartoe is, ik volg het.

En als ik er ben, ga ik er het beste van maken.

Ik vergeet niet: het leven is de weg naar de dood.

Lees meer in Het Accent

Meer weten over Junior Journalist? Of ben je benieuwd naar wat we nog voor je in petto hebben? Lees dan Het Accent online.